Sakaali näkyvissä - onko pakko ampua?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kultasakaali saattaa pian astella Suomeen. Virossa niitä jo tavataan, ja Karjalan kannaksen kautta meille on aiemminkin saapunut tulokaslajeista muun muassa villisika.

Kultasakaali on samaa koirien sukua kuin susi, kojootti ja koira, ja periaatteessa kaikki nämä lajit voisivat myös lisääntyä keskenään. Elintavoiltaan sakaali muistuttaa sutta, mutta syö tietenkin paljon pienempää riistaa: kultasakaali on sutta merkittävästi pienempi ja hieman kettua suurempi. (Ja suunnilleen keskikokoisen villakoiran kokoinen.)

Kultasakaali on levinnyt Euroopassa täysin luontaisesti, mutta ilmastonmuutoksen lämmittämät talvet tietenkin edesauttavat sen pärjäämistä yhä pohjoisemmassa.

Yhtään havaintoa kultasakaalista ei Suomessa vielä ole, mutta sen tuloa kovasti jo odotellaan ainakin hallituksessa. Ehkäpä mielessä välkkyy ennen kaikkea uusi, metsästettävä laji. Hallitus on pannut liikkelle lakimuutosesityksen, jossa sakaalista tulisi riistalaji ennen kuin sitä on nähtykään Suomessa.

Muutoshalua perustellaan sillä, että sakaali voisi minkin ja supikoiran tapaan olla uhka linnustollemme. Hallituksen lakimuutosesitystä on arvostellut moni luonnon- ja eläinsuojelujärjestö, muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto. (Järjestöjen kritiikki on kohdistunut paljon muuhunkin kuin sakaalin osuuteen.)