Sääkset palasivat pesälle

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Viime keväänä löysin nettisivun, jolta voi tarkkailla virolaisen sääksipariskunnan elämää. Livestreamia saattoi seurata alkukeväästä ja pesän rakennuksesta aina siihen saakka, kun sääkset muuttivat etelään – tyhjää pesää vielä sen jälkeenkin. Pariskunnalla oli hyvä vuosi: kaikki kolme munaa kuoriutui, ja jokainen poikanen kehittyi lentokykyiseksi.

Nyt on aika suunnata ajatukset taas sääksenpesälle. Viime vuonna paikalla pesinyt koiras saapui Etelä-Viroon noin viikko sitten ja ryhtyi saman tien kunnostamaan pesään. Koiraalle on annettu nimeksi Madis. Se on syntynyt ja rengastettu Suomessa vuonna 2007.

Muutama päivä Madisin saapumisen jälkeen paikalle lehahti nuori sääksinaaras, joka alkoi viihtyä pesällä. Naaras ei ollut sama, jonka kanssa Madis kasvatti kolmen poikasen pesueen viime vuonna. Sääkset pariutuvat eliniäksi, joten edelliskesän Piret-naarasta on odoteltu koko ajan saapuvaksi pesälle.

Jännitystä on aiheuttanut se, että Piret on niin kutsuttu satelliittisääksi – sen selässä on lähetin, jonka avulla muuttoa on voitu seurata. Lähetin lakkasi kuitenkin yllättäen toimimasta maaliskuun alussa, kun Piret oli vielä Egyptissä. Linnun kohtalosta ei siis ole ollut tietoa.

Sääksipariskuntaa seurataan erittäin kiivaasti netissä ainakin yhdellä keskustelupalstalla, ja Piretin kohtalolla ja toisaalta uuden naaraan astumisella kuvioihin on spekuloitu varsin runsaasti viime päivät. Into, jolla keskustelijat inhimillistävät lintujen tekemisiä ja aikomuksia, on ollut osittain huvittavaa seurattavaa. On mahtavaa, että linnuilla on paljon katsojia ja faneja.

Tänään Piret lopulta saapui pesälle. Sen tunnistaa helposti paitsi selän lähettimestä, myös jalan S0-renkaasta. Nuori naaras varmaankin väistyy suosiolla.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin: sääksensiipien temmellyksessä jokin tönäisi kameraa, ja juuri nyt streamia on saatavissa vain alaspäin pesältä. Toivottavasti virolaiset suoristavat kameransa mahdollisimman pian, sillä sääksenmunia voi olla odotettavissa jo parin viikon sisällä. Viime vuonna ensimmäinen muna munittiin 7. toukokuuta.

Korjausmiestä odotellessa suosittelen tuijottamaan merikotkien pesää – siellä ovat jo hautomapuuhat käynnissä. Myös mustahaikaroilla näyttäisi olevan ainakin yksi muna.