Riittääkö dna-tulos paljastamaan Viiltäjä-Jackin?

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Yksi lempisarjoistani televisiossa kautta aikojen on Ylikomisario Morse. Sarjan toiseksi viimeisessä jaksossa ”The Wench Is Dead” jo vakavasti sairas Morse kiinnostuu vuonna 1859 tapahtuneesta murhasta, joista aikoinaan hirtettiin kolme miestä. Hänen mielestään miehiä vastaan ei ollut kunnon näyttöä, ja lopulta hänen onnistuukin selvittää tapahtumien todellinen kulku. 140 vuotta sitten tapahtui oikeusmurha, ja syyttömät miehet mestattiin.

Morse on ollut vahvasti mielessäni, kun olen lukenut viime päivien juttuja Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden selvittämisestä. Viiltäjä-Jack tappoi prostituoituja Lontoossa vuonna 1888, ja hänen salaan jääneen henkilöllisyytensä ympärille on kehittynyt lähes kokonainen mytologia. Naisia murhattiin kaikkiaan 5-11, ja tapauksesta on kirjoitettu kirjoja ja opinnäytteitä, tehty elokuvia ja järjestetty kiertokävelyjä tapahtumapaikoille.

Daily Mail uutisoi sunnuntaina, että sarjamurhaajaksi on dna-tulosten perusteella varmistunut Puolassa syntynyt Aaron Kosminski. Hän oli jo alun perin yksi poliisin pääepäillyistä. Suomalainen, Liverpoolin John Moores -yliopistossa työskentelevä biokemisti Jari Louhelainen eristi sarjamurhaajan uhrin huivista paitsi uhrin omaa, myös Kosminskin dna:ta.

Dna-tutkimuksen tausta on eriskummallinen – mutta mikäpä näin vanhoihin murhiin liittyvä ei olisi.

Liikemies Russell Edwards, joka on kiinnostunut vanhoista murhista, osti huutokaupasta huivin, jonka sanottiin kuuluneen yhdelle Viiltäjä-Jackin uhreista. Murhia tutkinut poliisi oli vienyt sen kotiin vaimolleen, ja myöhemmin huivi oli ollut muun muassa museossa näytillä.