Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Richard Leakey tulee Suomeen

Blogit Tarinoita tieteestä 4.5.2015 15:51
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tämä on fanin kirjoittama mainospala.

Ylihuomenna, eli keskiviikkona 6. toukokuuta, Helsingissä esiintyy paleoantropologi Richard Leakey. Luento on Suomen Kulttuurirahaston kustantama Yrjö Reenpää -juhlaluento, ja se myös avaa tämänvuotisen Biosynteesi-tapahtuman.

(Biosynteesi puolestaan on Helsingin yliopistolla vuosittain järjestettävä symposiumi, jossa ihmistä ja ihmisen roolia maailmankaikkeudessa tarkastellaan monitieteisesti niin biologian kuin ihmistieteidenkin ristivalotuksella. Sekin on kertakaikkisen suositeltava tapahtuma, menkää!)

Richard Leakey on henkilöhistorialtaan ja tekemisiltään paitsi merkittävä, myös jollain tapaa lähes epärealistinen hahmo.

Leakey syntyi Keniassa vuonna 1944. Hänen vanhempansa, Louis ja Mary Leakey, olivat pitkään Afrikassa työskennelleitä arkeologeja ja palentologeja. Leakeyn perheen jäljet näkyvät monessa: Louis Leakey esimerkiksi tuki merkittävästi kädellistutkija Diane Fosseyta ja Jane Goodallia näiden uran alussa.

Myös Richard Leakeysta kasvoi vähitellen ihmisen evoluution tutkija. Hän oli lapsesta saakka saanut vastuuta vanhempiensa arkeologisilla kaivauksilla. Richard Leakeyn ja hänen tiimiensä tärkempiä löytöjä on vuosien saatossa ollut muun muassa ”Turkanan poika”, vuonna 1984 löydetty noin 1,6 miljoonan vuoden ikäinen Homo ergasterin luuranko. (Tosin luurangon luokittelusta ei käsittääkseni ole vieläkään päästy ihan sopuun.) Leakey on kirjoittanut useita kirjojen ihmisen esihistoriasta.

Vuonna 1989 Richard Leakey alkoi johtaa Kenian luontopalveluja, Kenya Wildlife Servicea, jonka määräysvallan alla ovat Kenian luonnonpuistot. Salametsästys oli tuolloinkin suuri ongelma.

Leakey aseisti puistojen vartijat ja antoi näille oikeuden ampua salametsästäjät. Salametsästäjiltä takavarikoitua norsunluuta myös poltettiin tonneittain.

Salametsästys väheni tuolloin, mutta toimenpide ei varmastikaan tuonut Leakeylle ystäviä aivan joka suunnasta.

Valitettavasti vartiointi on edelleen tarpeen. Esimerkiksi juuri Keniassa raskaasti aseistetut vartijat vahtivat nyt vuorokauden ympäri lajinsa viimeisiä leveähuulisarvikuonoja.

Vuonna 1993 Leakey joutui onnettomuuteen, kun hänen ohjaamansa pienkone syöksyi maahan. Syyksi epäiltiin sabotaasia, mutta mitään ei saatu todistettua. Leakeyn molemmat sääret amputoitiin, ja hän kävelee nyt proteeseilla.

Richard Leakey on 2000-luvulla toiminut Keniassa myös poliitikkona ja työskennellyt luonnonsuojelun sekä hallinnon läpinäkyvyyden parantamiseksi. Hän on saanut monenlaisia palkintoja elämäntyöstään eri alueilla.

Tieteelle tekee hyvää, että sen parissa toimii persoonallisia, monessa näkyviä hahmoja. Intohimoa tekemiseen Leakeylla täytyy olla poikkeuksellisen paljon. Lähtekää kuuntelemaan sitä!

*

Richard Leakeyn luento ”50 years of African origins as both researcher and observer” pidetään yliopiston päärakennuksen juhlasalissa, Unioninkatu 34, klo 18 alkaen.