Raahasivatko paimenet Stonehengen kivet paikalleen?
Stonehengen kivimonumentista uutisoidaan uutta tietoa tasaisin väliajoin. Neoliittisella ja pronssikaudella vaiheittain rakennettu muodostelma jaksaa kiinnostaa ihmisiä.
Vaikka esimerkiksi kivien asettelu rakennelmassa suhteessa Auringon ja Kuun asemiin on ollut pitkään tiedossa, monumentin täsmällinen käyttötarkoitus ei vieläkään ole selvinnyt.
Pitkään tarkoitus mitä ilmeisimmin oli selvillä: varhaisimmat rakennelman osat on tehty puusta jo yli 5 000 vuotta sitten, ja monumenttia täydennettiin ja suurennettiin – varmaankin myös käytettiin – yli 1 500 vuoden ajan.
Nyt uusi tutkimus on kohdistanut tarkastelun Stonehengen rakentajien elintapoihin.
Maanviljelys saavutti Brittein saaret noin 6 000 vuotta sitten. Lämmin ja kostea aikakausi salli alueella hyvin välimerellisen viljelylajiston. Maanviljelys piti ihmiset paikallaan, ja siksi heillä oli mahdollisuus rakentaa Stonehenge tai muut sen kaltaiset valtavasti työtä vaatineet monumentit. Näin on totuttu ajattelemaan.
Uusi tutkimus ehdottaa, että maanviljelyksen saapuminen saarille ei käynytkään noin helposti. Ilmaston muuttuminen kuivemmaksi ja viileämmäksi noin 5 300 vuotta sitten nosti suosioon paimentavan elintavan. Nautakarja, lampaat ja siat toivat elannon, kunnes ilmasto taas lämpeni noin 3 500 vuotta sitten.
Paimennus pakotti ihmiset liikkeelle, mutta silti uuden tutkimuksen tekijät, arkeologit Chris Stevens ja Dorian Fuller ehdottavat, että nimenomaan paimentolaiset rakensivat Stonehengen. Pienet ihmisryhmät yhdistivät voimansa valtavaa monumenttia varten.
Tutkijoiden mukaan samaan aikaan joillain alueilla Afrikassa ja Aasiassa tapahtui myös siirtymistä viljelyksestä paimennukseen. Kivimonumenttien rakentaminen ei ollut muillekaan siirtyjille vieraita. Ne toimivat kohtaamispaikkoina muuten erillään vaelteleville ihmisryhmille. Tavata täytyi, jotta olisi voitu löytää puoliso, vaihtaa karjaa ja järjestää rituaalisia menoja.
Joka tapauksessa osa suurista, myöhemmin monumentiin liitetyistä kivistä on varmaankin viljelijöiden tuomia.
Onkohan Stonehengen ja muiden vastaavien monumenttien käyttötarkoitusta koskaan mahdollista täysin sisäistää?