Psykopaatti ei tunnista hajuja

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ylen nettisivuilta eksyi runsas viikko sitten silmiin mielenkiintoinen tiedeuutinen: psykopatiasta kärsivillä ihmisillä on huomattavasti tavanomaista huonompi hajuaisti.

Aivojen orbitofrontaalinen eli etuaivolohkon aivokuori vastaa hajuaistimusten tulkinnasta. Saman alueen on uskottu toimivan heikommin psykopaattisen persoonallisuuden piirteitä kantavilla kuin muilla. Näistä kahdesta seikasta voi melko luontevasti vetää sen hypoteesin, että psykopaattisilla henkilöillä hajuaisti toimii huonommin kuin muilla.

Ja näin tosiaan siis on. Australialaisessa tutkimuksessa koehenkilöt vastasivat psykopatiaa määrittäviin kysymyksiin sekä osallistuivat hajuaistin herkkyyttä ja erottelukykyä mittaavaan kokeeseen. Tulokseksi saatiin, että psykopatia ja heikentynyt kyky erotella ja tunnistaa hajuja liittyvät yhteen. Sen sijaan hajujen aistimiskynnys ei ollut noussut.

Kuten Yle uutisessaan muistuttaa: ”Tutkijat kuitenkin painottavat, ettei heikko hajuaisti merkitse henkilön olevan psykopaattinen. Huono hajuaisti voi johtua myös useista muista syistä.”


Lopuksi kysymys, joka menee hieman ohi varsinaisesta aiheesta: Miksi suomalaisessa mediassa niin harvoin linkitetään (tai annetaan viite) suoraan alkuperäiseen artikkeliin? Varsinkin tiedeuutisissa vaadin päästä alkuperäisen tiedon lähteelle. Tutkimuksen todellinen merkitys saattaa valitettavasti muuttua matkan varrella, jos uutisointi hoidetaan vain tiedettä kansantajuistavien uutispalveluiden kautta.

Alkuperäistä lähdettä on myös vaikea löytää, jos tutkijoihin viitataan ”australialaistutkijoina” tai heistä mainitaan vain tutkimuslaitos. Internet antaa mahdollisuuden linkittää – miksei ominaisuutta käytetä? Sinänsä sama valitus koskee myös paperilehtiä.

Tässä jutussa käsitelty tutkimus löytyy täältä: http://www.springerlink.com/content/318353228316t618/?MUD=MP