Psykiatrin arvovallalla tehtiin hyvää - ja pahaa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Lääketiede on vallankäyttöä. Ensinnäkin yksittäisellä lääkärillä on monenlaista valtaa ihmisyksilöön. En osaa parantaa sairauksiani, mutta lääkäri monesti osaa. En saa tarvitsemiani lääkkeitä ilman lääkäriä. Kun menen leikkaukseen, lääkäri nukuttaa minut ja leikkaa kehoani. Suurempaa valtaa toiselle ihmiselle on vaikea antaa.

Lisäksi lääketiede käyttää valtaa luokitellessaan ihmisiä. Lääketieteen luokissa olemme terveitä tai sairaita, mielenterveysongelmaisia, persoonallisuushäiriöisiä. Olemme ihmisiä, joita kannattaa hoitaa tai ei kannata hoitaa.

Lääketieteen valta pitää tiedostaa. Yksittäisen lääkärin lisäksi valtaa käyttävät lääketieteen instituutiot.

Neljä päivää sitten kuoli yhdysvaltalainen psykiatri Robert Spitzer. Hän teki pitkän uran nimenomaan lääketieteen instituutioissa, kuten yliopistoissa ja Yhdysvaltain psykiatrien järjestössä. Häntä pidettiinkin yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista lääkäreistä.

Spitzer vaikutti vahvasti siihen, että homoseksuaalisuus poistettiin vuonna 1973 sairausluokituksista, mielenterveyshäiriöiden listalta. Spitzer oli sitä mieltä, että homoseksuaalinen suuntautuminen ei voinut olla ”sosiopaattinen persoonallisuushäiriö”, sillä homoseksuaaliset ihmiset olivat yhtä tasapainoisia ja sinut itsensä kanssa kuin heteroseksuaaliset. Homoseksuaalille itse suuntautuminen ei ollut ongelma, vaan mahdolliset ongelmat tulivat ennen kaikkea yhteiskunnan tai toisten ihmisten suhtautumisesta. Suomessa homoseksuaalisuus poistettiin sairausluokituksista vuonna 1981.