Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Propagandasotaa lapsista ja susista

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 20.2.2013 09:24

Johan Bäckmanin meno Venäjän mediassa on varsin värikästä. Nyt mies on varoitellut venäläisiä matkustamasta Turkuun, sillä hänen mielestään kaupungissa on riskinä sairastua tuberkuloosiin. Lisäksi Bäckman on varoittanut venäläisiä Suomessa riehuvasta denguekuumeesta.

Viime vuonna Bäckman hämmensi kertomalla Venäjän medialle esimerkiksi vääristeltyjä lukuja venäläisten äitien lasten huostaanotoista Suomessa tai näiden lasten sijoittamisesta erityisille ”leireille”. Bäckman vakuuttaakin jatkuvasti olevansa nimenomaan lasten asialla.

Valtiotieteiden tohtori Bäckmanin esiintyminen julkisuudessa muistuttaa paitsi performanssia, myös jonkinlaista propagandasodankäynnin muotoa. Syytä hänen konfliktihakuisuuteensa voi vain arvailla.

Miehen menetelmänä vaikuttaa olevan, että hän tyrkkää julkisuuteen mitä oudoimpia ja liioitelluimpia väitteitä eikä jää selittelemään tai varsinkaan korjaamaan niitä. Uusia väitteitä hän esittää nopeammin kuin kukaan ehtii korjata vanhoja.

Yleisesti ottaen propaganda voi sisältää totuudenmukaistakin tietoa, mutta kuten Wikipediassa kirjoitetaan, ”lähes poikkeuksetta propaganda nykymuodossaan viittaa nimenomaan väärään tai ainakin vääristeltyyn tietoon, jonka tarkoituksena on valheen ja hämmennyksen luomisen kautta vaikuttaa mielipiteen muodostamiseen”. Ehkä Johan Bäckmanillakin on jokin tällainen motiivi.

Johan Bäckmanista ja hänen hämmennystä herättävästä propagandasodastaan tulee mieleen toinen viime viikkojen keskustelunaihe ja muutamat keskusteluun osallistuneet tahot. ”Lapsikorttia” on käytetty tässäkin keskustelussa, ja erilaiset liioittelut ja vääristelyt vaikeuttavat rauhallisen keskustelun käymistä.

Keskustelussa on kuultu muun muassa seuraavat epätodet väitteet:

– 30 000 sutta on suunnittelemassa muuttoa Venäjältä Suomeen.

– Ranuan ja Ähtärin eläinpuistojen susia siirtoistutetaan salaa Keski-Pohjanmaalle.

– Siirtoistutetut sudet hyökkäsivät nuoren tytön hevosen kimppuun.

Lue myös

Katkera kapina: Pohjalaisten susijahti johti kohuun ja kuolemaanKatkera kapina: Pohjalaisten susijahti johti kohuun ja kuolemaan

Propagandasotaan on myös valjastettu yksi itsemurha, mitä pidän erityisen epäeettisenä.

Ehkä kaikella liioitellulla ja vääristellyllä informaatiolla yritetään peitellä sitä, että susia on Suomessa vähemmän kuin aikoihin ja että kannan pienenemisen syynä on nimenomaan salametsästys.

Asialliselle keskustelulle vääristellystä informaatiosta ei ole kuin haittaa, oli keskustelun aiheena sitten venäläisten lasten olot Suomessa tai susien ja ihmisten yhteiselo.

Lue myös

Katkera kapina: Pohjalaisten susijahti johti kohuun ja kuolemaanKatkera kapina: Pohjalaisten susijahti johti kohuun ja kuolemaan

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Turhaan Raunio selität. Soinin mukaan Kreikan piti erota EU:sta ja eurosta 2012. Näin ei käynyt, oli syy mikä tahansa.

Samassa puheessaan Soini uhosi että sitten tulee Italia, Portugali, Espanja……Nyt ne ovat jääneet vähemmälle mutta tilalle on tullut talousvaltio Kypros, joka vie meidät jos ei konkurssiin niin ainakin perikatoon. Se on Soinin ja Cameronin linja. Jollei ne 30 000 sutta syö meitä sitä ennen.

Tällainen retoriikka uppoaa osaan kanslaisista mutta kuinka kauan. Muutenhan persujen agenda on kuin hakkaraisen salkku.
Ykkössuomalaiseltakin loppui jo asia-argumentit heti kättelyssä kun turvautui tuohon persun viimeiseen keinoon.

Jos liian lähelle ihmisen elinpiiriä tunkeutuvat sudet ovat satua, sitten lienevät satua myös salametsästäjien ampumat satusudet. Ei satusalametsästäjää voi rangaista satusuden ampumisesta.

Jos satususi ilmestyisi liian lähelle minun pihaani, ampuisin sen heti satukiväärilläni.

Äläpäs nyt Tapanainen vääristele asioita. Soini ei ole milloinkaan sanonut, että Kreikka tulee eroamaan EU:sta vuonna 2012. Tuo väite on ihan sinun oman mielikuvituksesi tuotetta.

Ja mitä Italiaan, Portugaliin ja Espanjaan tulee, niin niiden taloustilannehan on edelleenkin surkealla tolalla. Juuri äskettäin tämän on oman maansa osalta myöntänyt jopa Espanjan pääministeri:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/02/20/rajoy-espanjan-taloustilanne-hirvittavan-vaikea/20132806/12

Näin siis siitäkin huolimatta, että yleensä tuossa asemassa olevat poliitikot pyrkivät kaunistelemaan asioita ja selittämään tilannetta parhain päin. Kuinkahan kamala Espanjan tilanne mahtaakaan siis oikeasti olla, kun pääministeri julkisestikin joutuu myöntämään jo noin paljon?

No otan sen verran takaisi että Soini sanoi 2011 että Kreikka eroaa eurosta jo ensi maanantaina. Jos näin olisi käynyt niin se olisi ollut ulkona EU:stakin. Taidat Raunio olla noita uskovaisia kun tunnet Soinin jorinat noin tarkkaan. Samaa ne on Soinin plokit täynnään.
Tässä nyt muistin virkistykseksi. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288413438081.html

Tapanainen joutuu nyt ottamaan sanojaan takaisin vähän enemmänkin. Sen paremmin tuon hänen linkittämänsä tekstin kuin minkään muunkaan tekstin perusteella ei voida väittää, että Soini olisi sanonut Kreikan eroavan eurosta jo ensi maanantaina.

Korkeintaan voidaan todeta Soinin sanoneen, että tuollainen asia on mahdollista. Mutta sehän on jo aivan eri asia kuin väittää että tuo eroaminen tulee varmuudella tapahtumaan, ja vieläpä jo ensi maanantaina.

Sivuhuomautuksena todettakoon vielä sekin, että eroaminen eurovaluutasta ei mitenkään automaattisesti tarkoita sitä, että maa joutuisi eroamaan myös EU:sta. Missään EU-laeissa ei ole mitään pykälää, joka tuollaiseen velvoittaisi. (Olen toki tietoinen siitä, että kiivaimmat euron kannattajat ovat pelotelleet suomalaisia juuri tuolla ”ero eurosta merkitsisi myös eroa koko EU:sta” -väitteellä. Mutta se, että poliittisessa keskustelussa esitetään jokin väite, ei tietenkään automaattisesti merkitse sitä että kyseinen väite olisi myös totta.)

Soini 2011:
”Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää Kreikan konkurssia ja eroa eurosta väistämättöminä”, kertoo lehti Ja Soini jatkaa että ehkä jo ensi maanantaina. Näin ei käynyt maanantaina eikä vuonna 2012.
Eli se oli täyttä roskaa. Perussuomalaisen väistämättömyyteen täytyy siis suhtautua kuin puhujalla ei olisi alaleukaa ollenkaan.

Turhaahan näitä on Soinin seuraajille kertoa. Heille kyse on ”mestarista”, jonka lausumisia ei sovi epäillä Etelän metia nyt kirjoittaa aina persuja vastaan, eikö niin?

Venäjällä on tälle toimelle oma sanasa – maskirovka – harhautus. Kiinan kulttuurissa on myös taitolaji jymäyttämisen taito. NL:ssa erityinen virkamies – operatiivivaltuutettu – hoiti provokaation ja sitten napattiin epäiltyjä konspiraattoreita, vakoojia, sabotöörejä, luokkavihollisia, vastavallankumouksellisia ym.

Onkohan fiksua antaa selkeän obsession vaivaaman henkilön jatkaa kirjoitteluaan lähestulkoon kaikkiin kommenttiketjuihin?

Vai lähestulkoon kaikkiin ketjuihin? Ryhdy sinä sensoriksi, muutahan et osaakaan.

Tapanainen ei edellenkään pysty todistamaan väitettään oikeaksi. Noissa hänen vanhasta Ilta-Sanomien jutusta siteeraamissaan pätkissä ei ole mitään sellaista, joka tukisi Tapanaisen väitettä. Eli siis näkemystä, jonka mukaan Timo Soini olisi muka väittänyt Kreikan eroavan eurosta eräänä tiettynä maanantaipäivänä syyskuussa 2011 tai vuoden 2012 aikana.

Moinen väite on herra Tapanaisen omaa liioittelua ja ylitulkintaa. Poliittista propagandaa tehtäessä tällaiseen sortuminen on hyvin tyypillistä.

Tapanainen näyttää joutuneen ”Persusten” joukkohivutukseen.

Koita kestää vaan. Niillä lienee nyt jonkinlainen ”vitutus” päällä kun puolueen kannatus on tipahtanut alle Kepun kannatuksen ja kumpaakin johtaa ns. ”tosiuskovainen” mieshenkilö.

Soinin sutkauttelu ei enää mene kansaan niinkuin alkumetreillä. (ja paavikin päätti ottaa loparit). Luulen että T. Soini odottelee EU-vaaleihin ja ehkä haikailee sitten takas` EU:n lihapatojen ääreen vastustamaan EU:ta.

Tää nyt vähän poikkeaa aiheesta mutta oli jotain sanottava kun on monta yhden kimpussa.

Soini on tarpeeksi kokenut ja tarkkanäköinen poliitikko välttääkseen niin tarkkoja tulevaisuudenskenaarioita, että jäisi niistä kiinni. Tämä on helppoa, kun keskittyy muiden toiminnan arvosteluun, ja välttää tarjoamasta toteutuskelpoisia ehdotuksia ratkaisuiksi. Oppositiosta huutelu on ihan eri asia kuin halitusvastuun kantaminen.

Blogiteksti oli hyvä, sääli että tämä keskustelu harhautui toisaalle. Yksittäistä susia pelkäävää ihmistä ei kuitenkaan tieto susikannan pienuudesta pahemmin lohduta, jos pari niistä harvoista vierailee omassa pihassa. Pitäisi löytää tapa, jolla ihmiset ja kotieläimet saataisiin suojattua samalla tarjoten myös sudelle selviytymismahdollisuus. Hirvikolari lienee kuitenkin suomalaiselle sutta todennäköisempi uhka.

Tapanainen sitten kuitenkin päätyi aiheeseen. Susi eli harmaasusi (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs, joka on biologisesti määriteltynä samaa lajia kuin kesy koira, eli siis latinaksi monikossa canem. Timo Soini onkin siis Baskervillen koirasusi, joka jolkottaa ylämaan nummilla rasismiaan ulvoen. Ritari Charles I ja hänen jalo ratsunsa ei kuitenkaan rasistisesta ulvonnasta piittaa, koska hän on vannonut puolustavansa linnaa.

”Charles ascended the throne at the age of 25; after a weak, sickly childhood, he became an excellent horseman and a strong-willed king. His strong will, however, proved to be his undoing: mismanagement of affairs (in the tradition of his father) forced a showdown with Parliament, which culminated in civil war and the king’s execution.” (Britannia Home > Monarchs, Charles I (1625-49 AD)

Tästä päästään luontevasti siihen seikkaan, että susipolitiikassa ei olekaan kyse ihmisen suojelusta vaan koirien turvallisuudesta. Sudet eivät käy ihmisen kimppuun, kuten asiantuntijat toistelevat. Totta, mutta argumentti ei kuitenkaan ole relevantti, koska susilla on taipumusta sekä omalta kannaltaan perusteltu syy vieroksua ja raadella koiria. Taustalla on kaukainen linjaerimielisyys ja lojaliteettikonflikti. Toisaalta ihminen on, alkukoiran seuran ja palvelukset hyväksyessään, vastavuoroisesti luvannut suojella koiria susilta. Asia ei ole niin yksioikoinen kuin mitä propagandasodasta voisi päätellä.

Raevaara kirjoittaa: ”Ehkä kaikella liioitellulla ja vääristellyllä informaatiolla yritetään peitellä sitä, että susia on Suomessa vähemmän kuin aikoihin”. Nykyongelmathan ovat esillä nimenomaan Länsi- ja Etelä-Suomessa. Klikkaamalla Raevaaran antamaan osoitteeseen löytää mm. seuraavan lauseen:
”Heikkinen myöntää, että 2000-luvun puolivälin jälkeen susilaumoja on kuitenkin siirtynyt enemmän eteläiseen ja läntiseen Suomeen.” Olisikohan liioiteltua ja vääristeltyä informaatiota todeta, että Länsi- ja Etelä-Suomessa susia on enemmän kuin aikoihin?

Sudet varmaan lasketaan uudelleen ja luonnto aktivistit puolustavat kantaansa ja metsästäjät omaansa. Poliittisesti katsottuna Pohjanmaan miesten metsästysoperaatio muistuttaa nuijasotaa. Vastustetaan Helsingin herroja ja ympäristöministeriön poninhäntävirkamiehiä. Syrjäinen Suomi ei hyväksy tätä lakia ja kohta voi olla muitakin määräyksiä, joita aletaan vastustaa. Nytkään ei puhuta siitä kenen tulisi saada päätää asumisympäristönsä asioita. Keskusvallan vastustaminen on ehkä kaiken ydin.

Ensivaikutelmani osui oikeaan Pekka Raukka.
”Tarkoitan tällä juuri teitä, jotka puhutte – kirjoitatte, mutta ette kanna vastuuta näistä puheistanne, ajatuksistanne saatikka sitten teoistanne.”

Pekka Raukka kuuluu selvästi juuri siihen ihmisryhmään, joka näyttäisi saavan mielihyvää tuhoavasta asenteestaan. Vaikuttaa lisäksi suuntaavan tätä estämistä ja tuhoamista joka taholle täysin vastuuttomasti – vieläpä omaan itseensä kahdistamalla. Viljelemäsi sana ”viihdetappo” kertoo paljon näin ajattelavasta ja sanovasta ihmisestä. Et varmasti näin voikaan pitää elämästä, ihmisistä saatikka sitten eläimistä.

Nuo esilletuomasi riistanhoidolliset näkemyksesi ovat asiantuntijatahot käsitelleet jo vuosikymmeniä sitten ja lopputuloksetkin tunnetaan yhteiskunnassamme.
Jostakin syystä et pärjää omillasi, vaan haet sivustatukea mm. tältä Lounatuulelta. Teidän molempien jutut ovat tuulesta temmattua unelmahöttöä, jolla ei ole mitään tekemistä todellisen elämän kanssa.

Itse olen kokenut luontomme moninaisuuden eikä minulla ole mitään syytä selvittää julkisesti kenellekään tekemisiäni taikka muutoinkaan tuntojani tämän enempää. Totean vielä lopuksi, että vaikeaa minun on yhdistää tuollaista asennetta millään tavalla tähän maaseutu -väittämään. Kovin on vieraanoloista ja pahasti vieraantunutta Suomen oloihin, lisäksi tämän näennäisen kaikkivoipaisuuden alta paljastuu omahyväisen korostunutta itsekkyyttä.

Ottamatta kantaa henkilöiden mielenterveysongelmiin ja luonnehäiriöihin tai eturyhmien toimintataktiikoihin tarinassa ilmeni huolestuttava asia: ’Nyt mies on varoitellut venäläisiä matkustamasta Turkuun, sillä hänen mielestään kaupungissa on riskinä sairastua tuberkuloosiin.’

Aiemmin varoiteltiin hajonneen neuvostomaan osien, esim. Venäjän ja Baltian, MDR-tuberkuloosiongelmasta. Nyt (nuorten) tuberkuloositapauksia on taas havaittu Suomessakin. Pitäisikö asialle tehdä jotain ennaltaehkäisevästi? Tarvitaanko rokotuksia? Entä pitäisikö MDR-tuberkuloosin ongelmamaista Suomeen haluavilta vaatia pätevä lääkärintodistus terveydestä? Ja pitäisikö oman maamme kansalaisia ohjeistaa, että eivät turhaan (eli muun kuin työn takia) matkusta tuberkuloosin (ja toki monen muunkin tartuntataudin) ongelmamaihin Intiaan, Venäjälle ja Kiinaan?

Kyse on siis kansallisesta turvallisuudesta ja kansanterveydestä. Siihen voisi auttaa, että pistetään itärajat (Kiinaan asti) kiinni ihmismatkustamisen osalta.