Professori heittäytyi terveysväitteiden suohon ja kirjoitti kelpo kirjan

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Juhani Knuuti on ylilääkäri ja professori, valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, josta on muutamassa vuodessa tullut näkyvä keskustelija, kun on kyse terveysväitteistä, lääketieteen ulkopuolisista hoitomuodoista tai vaikkapa lääketieteen olemuksesta.

Knuuti on pitänyt Terveys&tiede-blogia Turun Sanomien sivustolla vuodesta 2015 saakka. En tiedä, mitä hän otti alun perin ohjenuorakseen lähtiessään käsittelemään terveysväitteitä sosiaalisessa mediassa ja julkisuudessa. Ulkopuolelta katsottuna hänen periaatteensa vaikuttavat kuitenkin tällaisilta: Hölmöimpäänkin väitteeseen voi vastata asiallisesti. Harvassa ovat väitteet, joita ei voisi lähestyä tutkimustiedon kautta. Henkilökohtaisuuksiin on turha tarttua. Oikea tieto ansaitsee näkyvyyttä uudestaan ja uudestaan.

Ne ovat oikein hyviä periaatteita, ja Juhani Knuuti on minun nähdäkseni niitä edelleen noudattanut. Ne kuulostavat ehkä itsestäänselvyyksiltä, mutta sellaisia verkkoaktiiveja, jotka todella toimisivat niiden mukaan, on vähän. Henkilökohtaisuuksiin menevä, aina vain toistuva idiotia ei varsinaisesti kannusta pysymään asiallisena tai ampumaan alas humpuukia, joka ei suostu kuolemaan, vaikka se olisi kuinka monta kertaa todettu vääräksi. 

Knuutin tuore kirja Kauppatavarana terveys. Selviydy terveysväitteiden viidakossa on kooste siitä, mitä terveysväitteiden jatkuvasti kasvavalla kentällä parhaillaan liikkuu ja miten siihen kannattaa tieteen valossa suhtautua. 

Kirjaan on johdannon mukaan otettu kaikkiaan 71 erilaista terveysteemaa sekä satoja niihin sisältyviä väitteitä, jotka Knuuti käy tutkimustiedon avulla läpi. Väitteiden seulomisen lisäksi Knuuti sivuaa kirjassa lääketieteen toimintaa, terveysuskomusten syitä, terveyteen liittyvää liiketoimintaa ja hoitoja säätelevää lainsäädäntöä.