Pitäisikö biologian opettajia vahtia?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskisuomalainen uutisoi tänään, kuinka Viitasaaren lukion biologian lehtori oli jättänyt evoluution kokonaan opettamatta lukiolaisille. Asiakokonaisuuden opettelu oli täysin lukiolaisten omilla harteilla.

En tiedä, missä vaiheessa ongelma päätyi esimerkiksi koulun rehtorin korviin: kyseinen biologian opettaja on nyt virkavapaalla. Ehkä vasta hänen sijaiselleen selvisi, millainen aukko opetuksessa on ollut. Lehtijutun mukaan opiskelijat arvelevat opettajan toiminnan syyksi hänen helluntalaisuuttaan.

Sanon suoraan, että halveksun kyseisen biologian opettajan toimintaa. Enpä asiaa pysty kauniimmin toteamaan.

Toiminta kertoo paitsi osaamattomuudesta ja etiikan puutteesta itse opettajantyössä, myös vastuuttomuudesta opiskelijoita kohtaan. Evoluutio on biologian keskeinen teoria, ja kuten tunnettu anekdootti kuuluu: ”Nothing in biology makes sense except in the light of evolution”. Biologiassa ei ole mitään järkeä ilman evoluutiota.

Kuinka käy niiden viitasaarelaisten lukio-opiskelijoiden, joiden tavoitteena on lähteä opiskelemaan vaikkapa juuri biologiaa tai esimerkiksi lääketiedettä? Evoluutio on hankala asia ymmärtää, ja juuri sen opettamisessa opettajan panos on tärkeä.

Ylipäätään minkä tahansa oppiaineen keskeisen aineksen sivuuttaminen on silkkaa tiedon pimittämistä. Kansankynttilä ei tässä kohtaa juuri oppilaitaan valaissut. Kyseessä oli ilmeisesti myös biologian ensimmäinen kurssi – ainoa, joka on kaikille opiskelijoille pakollinen. Aika iso aukko jäi monen sivistykseen.

Toivottavasti Suomessa ei tarvitse ryhtyä valvomaan biologian opettajia ja heidän pysymistään opetussuunnitelmassa. Tuntuu kuitenkin aika ikävältä, jos kelvottomasta opetuksesta raportoiminen jää oppilaiden harteille. En tiedä, mikä ongelmaan auttaisi.