Pilapiirros jees, postimerkki nou

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Posti ilmoitti tänään, ettei se julkaisekaan sananvapausaiheista postimerkkiarkkia, josta nousi kova keskustelu alkuvuonna.

Ville Tietäväisen suunnittelemissa merkeissä esiteltiin aiheita, jotka herättävät suomalaisissa vahvaa vastakkainasettelua ja sananvapauden rajoja testailevaa keskustelua. Aiheina merkeissä olivat muun muassa maahanmuuttokeskustelu, eläinoikeudet ja tuloerot.

Posti ei varmaankaan tiedottanut merkeistä kovin onnistuneesti, sillä niiden sanoma ymmärrettiin väärin saman tien. Esimerkiksi Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen suutahti sosiaalisessa mediassa merkeistä ja ajatteli niiden kuvaavan suomalaisten arkea. Suomalaisten arkeen ei hänen näkemyksensä mukaan mahtunut niqabiin verhoutunut nainen koivikkomaisemassa. Hänen mielestään merkit olisi pitänyt jättää julkaisematta.

Sananvapausaiheeseen kyseinen kuva sopi mainiosti. Sen tiivisti jo pelkästään Tynkkysen reaktio. On hyvinkin kyse sananvapaudesta, jos pelkkä postimerkin kuvavalinta aiheuttaa purkauksia poliitikoilta.

Vielä onnistuneemman Tietäväisen suunnittelemasta merkistä tekee se seikka, että hieman yli vuosi sitten Perussuomalaiset nuoret oli itse järjestämässä islam-aiheista pilapiirroskilpailua. Tuolloin Tynkkynen perusteli kilpailua nimenomaan sillä, että sananvapaus islamin kuvaamisessa on ollut uhattuna esimerkiksi Charlie Hebdo -iskun takia.