Piileekö sivistys Facebookissa?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelevatko ihmiset Facebookissa sivistyneemmin kuin muualla netissä?

Jokin aika sitten Popular Science -tiedelehti päätti poistaa nettisivuiltaan keskustelumahdollisuuden. Enää lukijat eivät pääse kommentoimaan juttuja suoraan lehden sivuille.

Lehden mielestä nettikommenttien lukeminen vaikuttaa lopulta siihenkin, mitä lukija ajattelee itse kommenttien aiheesta – tieteestä kertovasta artikkelista. Popular Science ei halua antaa vääristyneelle keskustelulle mahdollisuutta vaikuttaa ihmisten tiedekäsityksiin.

Facebookissa Popular Sciencen jutuista voi edelleen keskustella vaikka kuinka.

Ainakin yhden tutkimuksen mukaan ihmiset todellakin pysyvät ystävällisempinä Facebookissa kuin keskustelupalstoilla, joilla ei käytetä omaa nimeä ja kuvaa. Esimerkkinä toimivat sanomalehden nettisivujen keskusteluosiot. Tutkimuksessa vertailtiin sanomalehden sivuilla käytyä keskustelua siihen, jota syntyi, kun sama artikkeli linkattiin Facebookiin.

Voisi kuvitella, että kun oma nimi ja kasvot ovat keskustelukumppanien nähtävillä, kynnys käyttäytyä epäkohteliaasti tai aggressiivisesti kasvaa merkittävästi. Ehkä myös kavereiden läsnäolo Facebookissa suitsii käytöstä kummasti. Kukapa haluaisi muuttua ystäviensä silmissä urpoksi? (Yllättävän moni.)

Joka tapauksessa pelkkä keskustelupalstojen rekisteröitymis- tai nimellä kirjoittamisen pakko ei riitä muuttamaan keskusteluja asiallisiksi. Sitä paitsi myös anonyymiyttä tarvitaan.