Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Pelastaako Maa – vai paeta tähtiin?

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 31.12.2014 13:14
Ehdin viimeinkin elokuvateatteriin katsomaan Interstellarin. Elokuvassa pölymyrskyjen ja kasvitautien kiusaama ihmiskunta yrittää pelastautua etsimällä uutta asuttavaa planeettaa madonreiän tuolta puolen. Elokuva on herättänyt tuttavapiirissäni varsin kaksijakoisia mielipiteitä. Toiset ovat ylistäne...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Jos kuvitellaan, että elämää maapallolla olisi käymässä mahdottomaksi koko ihmiskunnalle, niin onko ihmisyyden itseisarvo universumissa niin suuri, että suunnattomilla kustannuksilla lähetettäisiin muutamia kymmeniä lajin edustajaa etsimään uutta planeettaa, minkä saastuttaa ja tuhota seuraavaksi? Miksi ei vain todettaisi että pieleen meni.

Uskoisinpa, vaikka en millään toivoisi niin käyvän, että ihmiskunta jossain vaiheessa tulee tuhoamaan hallinnasta karkaavien konfliktien kautta itse itseään suuressa määrin laajan ydinsodan lopputuloksena.

Sen jälkeen elollista elämää maapallolla jatkuisi kyllä pirstaloituneina ja repaleisina saarekkeina ympäri palloa myös ihmisten suhteen johtaen kuitenkin taantuneeseen globaaliin tilaan ihmiskunnan historiassa.

Ei täältä siinäkään tapauksessa minnekään avaruuteen kannata ainakaan heti lähteä örveltämään. Riittää kun etsii (hyvissä ajoin) henkiin jäämisen kannalta mahdollisimman turvallisen, ja biosysteemin toiminnan kannalta hengissä säilymistä jatkossakin mahdollisimman monipuolisesti ylläpitävän(kasvisto, eliöstö, vilja, liha, kala, ym.) elinpaikan jostain maapallon kolkasta. Sellaisiakin kyllä tulisi löytymään, todennäköisesti paljonkin henkiin jääville.

Eri asia sitten on miten kehnosti ihmisille ja maapallolle jatkossa kävisi ilmakehän radioaktiivisesti tappavan ja auringonvaloa tukkivan pölysaasteen kautta. Silloin kyllä tulisi se lopullinen lähtölaskenta pitkäksi aikaa pallomme ihmisten elinkelpoisuudelle.

Ennemmin tai myöhemmin maapalloa kohtaa joku katastrofi, jossa ihminen ei selviä. Esimerkiksi Yellowstone purkautuu tai osuu joku iso meteoriitti. Tai tulee joku supersars, joka tappaa kaikki.

Pakkohan täältä on lähteä levittäytymään avaruuteen jos meinataan selviytyä. Onneksi tätä koskevat suunnitelmat ovat jo pitkällä, ehkä Marsissa on jo 2030-luvulla ensimmäinen siirtokunta.