Paleoantropologinen vs. perussuomalainen ihmiskäsitys

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Netin pimeimmät syöverit ovat olleet viime päivinä täynnä aggressiivista potaskaa, vihakirjoittelua ja suoranaista rasismia. Tapanilan raiskausoikeudenkäynti ja ”lenkkeilijätytön” surmaajan oikeudenkäynti ovat nostattaneet pintaan monenlaisia tunteita, joista osa on ollut täysin oikeutettuja ja ymmärrettäviä.

Rasismi, tuomittujen ja tuomareiden uhkailu sekä vihan kohdistuminen esimerkiksi Suomeen pyrkiviin pakolaisiin ovat niitä tunteita, joille ei löydy oikeutusta.

Kaiken vihapuheen keskellä on ollut varsin rohkaisevaa, että hallituksen EU-ministerivaliokunta oli eilen ottanut aiempaa vastuullisemman kannan pakolaiskysymykseen.

Kun aiemmin oli linjattu, että Suomi pienentäisi vastaanotettavien pakolaisten kiintiötä sen mukaan, mitä Välimeren alueelta olisi otettu turvapaikanhakijoita, nyt tämä riippuvuussuhde poistui. EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi ottaa EU:n taakanjaon mukaisesti turvapaikanhakijoita pakolaiskiintiön päälle.

Kiintiöpakolaisissa ja Välimereltä tulevissa turvapaikanhakijoissa on kyse kahdesta aivan eri ryhmästä. Kiintiöpakolaiset otetaan pakolaisleireillä oleskelevien, YK:n pakolaisjärjestön myöntämän pakolaisstatuksen saaneiden ihmisten joukosta. He eivät siis ole turvapaikanhakijoita. Välimeren kriisissä taas on kyse 40 000 Italiaan ja Kreikkaan jo saapuneesta, turvapaikkaa hakeneesta siirtolaisesta.