Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Palauttakaa edes mammutti

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 7.12.2011 21:23

Tutkijat, nuo iltapäivälehtien omnipotentit villimiehet, suunnittelevat milloin mitäkin jekkua ihmiskunnan pään menoksi.

Pari päivää sitten otsikoihin nousi mammutti, jonka kloonaamiseksi on virinnyt suunnitelmia aiemminkin.

Mammutin kloonaaminen olisikin paljon yksinkertaisempaa kuin vaikkapa dinosaurusten. Mammutti tai tarkemmin sanoen villamammutti Mammuthus primigenius eli viimeisen jääkauden loppupuolella pohjoisen pallonpuoliskon arotundralla. Mammutit kuolivat sukupuuttoon alle 10 000 vuotta sitten, ja kiitos niiden asuinympäristön, Siperiasta on löydetty jo useampi jäätynyt mammutti, joista on mahdollista saada hyväkuntoisia soluja. Viimeisin löytyi muutama kuukausi sitten.

Mammutin kloonaukseen tarvitaan ehjä solu, jonka tuma siirretään afrikannorsun munasoluun, sen oikean tuman tilalle. Uuden tuman saanut munasolu laitetaan jakautumaan, ja elävä alkio siirretään norsun kohtuun kehittymään edelleen sikiöksi. Niin yksinkertaista!

Mammutin kloonaaminen olisi kerrassaan hauska veto tutkijoilta. Teolle löytyisi varmasti myös vastustajia. Ehkä jumalan kerran hävittämiä lajeja ei pitäisi kaivaa haudoistaan? Tai ehkä ei ole luonnonoikeudellisesti normaalia, että jääkauden eläimet tallustelevat keskellä interglasiaalia? Ja mitähän ne tutkijat seuraavaksi kloonaavat, hävinneet ihmislajitko?

Mitä kaikkea tutkijat saavat tehdä?

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Tärkein ongelmahan taitaa olla, (siis jos tekniset kloonausprobleemit ratkaistaan) että kun mammutit ovat kuolleet sukupuuttoon, kloonattu maailman ainoa mammutti ei koskaan oppisi mammutin lajinmukaista käyttäytymistä. Eli jos tarkoituksena on tutkia mammutteja, se olisi siinä mielessä vain hyödytön karvainen norsu, kun ei tietäisi milloinkas se käyttäytyy perimän johdosta kuten mammutti ja milloin kuin itseään norsuksi luuleva mammutti.

Hieno vetonaula johonkin puistoon tosin.

Jos tuollainen onnistuisi, suurin riita ja hulabaloo nousisi luultavasta siitä kenellä onkaan patentti ja tekijänoikeudet mammuttiin. En ole inhorealisti, vaan pelkästään realisti.

Sinne kuolleen mammutin tumaan on tallentunut valitettavasti myös tieto eläimen iästä. Onko siis hiekka tiimalasissa valunut tyhjiin vai onko se vielä ehkä puolillaan?

Sitä tiedetä eikä järkeni riitä sitä arvioimaan mutta taisi olla niin että vanhuuden vaivat kohtasivat ”Dolly”- lammastakin paljon aikaisemmin kuin olisi pitänyt. Mikäli biologit eivät vielä kykene manipuloimaan tuman sisältämää informaatiota, on myös kuolleen eläimen tai ihmisenkin kloonaus ”kuolleena syntynyt idea”.

Jospa odotellaan vielä.

Ilman muuta kloonattava. Tyhjempiinkin hankkeisiin on rahaa panostettu.

Alustajalla oli ikävä viittaus tieteen vastustukseen. Kylmässä sodassa Neuvostoliitto keksi aseekseen mm. tieteen ja energian tuotannon vastustuksen länsimaissa vihreällä aatteellisella aseella. Ase jäi elämään myös Venäjän sotilaallisia päämääriä tukemaan. Asiaan kuuluu myös tulevaisuuden uskon tuhoaminen vapaissa maissa. Sukupuutto on ollut myös osa viherasetta. Nyt on sukupuuttohysterialle tulossa lopun ajat. Sukupuuttoon kuolleet eliöt voidaan palauttaa ilmeisesti jopa mammuteista alkaen. Kohta vihreet vaativat, että henkiinherätyksistä on luovuttava. Tekniikka on silloin omiaan väheksymään luonnon eliöiden säilyttämistä, koska hävinneet eliöt voidaan luoda uudelleen. Pelkoja voidan lisätä liioittelemalla uudistettuja eliöiden uhkalla vakiintuneille eliökannoille ja eliöiden DNA:n rappiolla yms. Lisäksi voidaan ratsastella vanhoillisuudella ja älyllisellä pysähtyneisyydellä.

”Kohta vihreet vaativat, että henkiinherätyksistä on luovuttava. ”

En ihmettelisi, vihreät ovat monelta puolin varsin konservatiivisia, kannattavat keinolannoitteista ja torjunta-aineista luopumista, tykkäävät kuivakäymälöistä, vihaavat moderneja juttuja kuten autoja, energiankulutusta, tehokkuutta, kiireistä elämää, rakastavat vanhanaikaisia nostalgisia kasvilajikkeita ja perinteisiä viljely- ja karjankasvatusmenetelmiä.

Vihreät eivät halua muutoksia ympäristöön ja pitävät ihmisiä ja kaikkea mitä ihmiset tekevät vahingollisena.

”Mitä kaikkea tutkijat saavat tehdä?”
Isorokkoa ei tarvitse herättää henkiin. Enkä haluaisi, että kadulla tulee vastaan sakaalipäisiä kädellisiä, vaikka ne johonkin teemapuistoon sopisivatkin.

Poliittiset intohimot tulivat taas mukaan keskusteluun. No…sehän on normaalia. Toiston uhallakin haluaisin vielä selventää aikaisempaa.

Kun tuma otetaan elävältä yksilöltä, esim. 40-vuotiaalta ja siirretään kloonattavaan alkioon, tuleva vauva olisi syntyessään 40-vuotias. Se tarjoaa luonnolle käsittämättömän vaikean ristiriidan. Mikäli kaikki kuitenkin onnistuisi 100-prosenttisesti ja ”isällä” olisi ollut eliniänodote 80 vuotta, niin kloonin elinikä olisi maksimissaan vain 40 vuotta!

Tiedetään että luonto on itseään korjaava mutta miten elimistö korjaa sellaisen ongelman että kaikki elintoiminnot ovat jo syntymähetkellä 40 vuotta myöhässä?

Jos mammutti on kuollut tapaturmaisesti, se voidaan kloonata, mutta on turha odottaa että se eläisi ”normaalin mammutin iän” niinkuin ei Dolly-lammaskaan elänyt täyttä lampaan ikää. Jos taas mammutti on kuollut vanhuuteen, sitä ei voi kloonata ollenkaan, koska tuleva mammuttivauva olisi jo syntyessään kuollut, tai siis alkio ei lähtisi lainkaan kehittymään.

Teoriassa siis mammutti voitaisiin kloonata mutta olisi löydettävä vauvana kuolleen mammutin fossiili, tai vielä parempi jos tuma saataisiin vielä syntymättömästä alkiosta.

Ei millään pahalla, mutta tämäkö oli se filosofinen anti tästä aiheesta. En pidätä tosiaan hengitystä, kun filosofia lähestyy kohti 7 päivää, sitähän tämä on eikä mitään muuta.

Kloonatun eliön eliniänodotetta ei voi laskea nimimerkin Urputan esittämällä kaavalla. Tulos riippuu minkälainem solu kloonataan ja mitä sille tehdään.

Toki on kiva vastustaa kaikkea.

Kiitos vaan ”ikä”. Luulin jo onnistuneeni ”spekulaation” avulla kaivamaan esiin totuuden. En kylläkään esittänyt mitään kaavoja, enhän ole edes matemaatikko, mutta en ole liioin kloonaamisen vastustaja.

Ei meillä kuitenkaan ole muuta mahdollisuutta kuin odotella, mitä ”pojat” vielä keksivätkään.