Palauttakaa edes mammutti

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tutkijat, nuo iltapäivälehtien omnipotentit villimiehet, suunnittelevat milloin mitäkin jekkua ihmiskunnan pään menoksi.

Pari päivää sitten otsikoihin nousi mammutti, jonka kloonaamiseksi on virinnyt suunnitelmia aiemminkin.

Mammutin kloonaaminen olisikin paljon yksinkertaisempaa kuin vaikkapa dinosaurusten. Mammutti tai tarkemmin sanoen villamammutti Mammuthus primigenius eli viimeisen jääkauden loppupuolella pohjoisen pallonpuoliskon arotundralla. Mammutit kuolivat sukupuuttoon alle 10 000 vuotta sitten, ja kiitos niiden asuinympäristön, Siperiasta on löydetty jo useampi jäätynyt mammutti, joista on mahdollista saada hyväkuntoisia soluja. Viimeisin löytyi muutama kuukausi sitten.

Mammutin kloonaukseen tarvitaan ehjä solu, jonka tuma siirretään afrikannorsun munasoluun, sen oikean tuman tilalle. Uuden tuman saanut munasolu laitetaan jakautumaan, ja elävä alkio siirretään norsun kohtuun kehittymään edelleen sikiöksi. Niin yksinkertaista!

Mammutin kloonaaminen olisi kerrassaan hauska veto tutkijoilta. Teolle löytyisi varmasti myös vastustajia. Ehkä jumalan kerran hävittämiä lajeja ei pitäisi kaivaa haudoistaan? Tai ehkä ei ole luonnonoikeudellisesti normaalia, että jääkauden eläimet tallustelevat keskellä interglasiaalia? Ja mitähän ne tutkijat seuraavaksi kloonaavat, hävinneet ihmislajitko?

Mitä kaikkea tutkijat saavat tehdä?