Päivän hirviö: klovni

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Aikoinaan heti ensimmäisessä blogauksessani tälle sivustolle paljastin erään fobiani: korkean paikan kammon.

On aika paljastaa seuraava pelkoni. Se on korkean paikan kammoa selvästi harvinaisempi – ja naurettavampi. Pelkään nimittäin pellejä.

Tämä ei ole vitsi.

Kammollani on hieno nimi: koulrofobia. Onneksi tapaan klovneja sen verran harvoin, ettei pelkoni juuri pääse esiin. Korkean paikan kammosta on arkielämässä paljon enemmän haittaa.

Ihan mikä tahansa sirkuspelle minua ei pelota: hahmon kasvot pitää olla huolellisesti maalattu ennen kuin ”klovniusaste” on tarpeeksi korkea. Jollain tavalla pelkoni kohdistuukin nimenomaan maalattuihin kasvoihin: myös valkokasvoiset miimikot ovat minusta pelottavia.

En tiedä, mistä pelkoni kumpuaa. Olen aina pitänyt sirkuksesta enkä muista mitään sirkuksessa tapahtunutta pelottavaa asiaa. En ole myöskään nähnyt Stephen Kingin Se-romaaniin perustuvaa televisiosarjaa – en pystyisi katsomaan.

Pahan klovnin hahmo on sinänsä suosittu populaarikulttuurissa. Yksi versio sellaisesta on Batmanin Jokeri. Koulrofobia on varmasti sitä yleisempää, mitä enemmän pelottavia klovnihahmoja televisiossa ja muussa mediassa esiintyy. Klovnipelkoaan ei sitä paitsi tule huomanneeksi, jos klovneja ei esiinny ympäristössä.

Koska olen tiedostanut, että monet todella pelkäävät klovneja, olen aina hieman kammoksunut ideaa sairaalaklovneista, lapsipotilaiden rankkaa arkea piristämään järjestetyistä pelleistä. En olisi itse halunnut sellaisia sänkyni viereen, jos olisin lapsena joutunut viettämään aikaa sairaalassa. En haluaisi nytkään.

Vuonna 2007 englantilaiset tutkijat kysyivät yli 250 lapselta ja nuorelta, pitäisivätkö he klovniaiheisista koristeista sairaalassa. Kukaan ei pitänyt. Jopa teini-ikäisten mielestä klovnit olivat pelottavia. Tutkijat päätyivät antamaan suosituksen, ettei klovneja käytettäisi lapsipotilaiden ilahduttamisyrityksiin.

Koska en halua tulla tunnetuksi henkilönä, joka haluaa kieltää sairaalaklovnit, päädyn vain toteamaan, että ainahan kannattaa kysyä pieniltä potilailta, haluavatko he klovnin huoneeseensa.

Lapset, jotka joutuvat viettämään aikaa sairaalassa, ansaitsevat ehdottomasti kaiken mahdollisen kannustuksen ja piristyksen. Pelot voivat kuitenkin olla joskus yllättäviä.

Lopettakaa tirskuminen viimeistään nyt. Ette vain ole tajunneet, kuinka pelottavia klovnit voivat olla.