Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Orgaanisia organismeja Pluton pinnalla?

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 27.12.2011 10:02

Kävin vilkaisemassa Uuden Suomen uutisotsikoita ja innostuin. ”Selitys Pluton värille: ’Ehkä elämän rakennusaineita’” kuului eräs otsikko.

Äkkiä uutinen auki. ”Astronomit uskovat, että pikkuplaneetta Pluton pinnalla havaitut värivaihtelut voivat olla seurausta hiilipohjaisen organismin kasvusta.”

Yllättävää. En ollut huomannut tällaista jymyuutista minkään tiedeuutispalvelun sivuilla. Tähtitieteilijät siis todella arvelevat, että pikkuplaneetta Pluton pinnalla kasvaisi jokin jättimäinen organismi?

Lähteeksi annetaan Space.com: ”Tutkijat pääsivät Space.comin mukaan mahdollisen elämän jäljille, kun aiemmat laskelmat Pluton valonheijastuksista osoittautuivat vääriksi.” Klikkaan linkin auki. Tämä on hienoa. ”Surface of Pluto May Contain Organic Molecules”, kertoo sivun otsikko. Missä siitä organismista puhutaan? Luen tekstin henkisen suurennuslasin kanssa.

Mutta ei. Lähimmin Space.comin uutisessa sivutaan elämää vain näin: ”The Hubble Space Telescope has spotted new evidence of complex organic molecules – the carbon-containing building blocks of life as we know it – on the frigid surface of Pluto, a new study finds.” Eli Hubble-avaruusteleskooppi on löytänyt Pluton pinnalta uusia todisteita monimutkaisista orgaanisista molekyyleistä, hiiliä sisältävistä elämän rakennusaineista. Päätelmä tehtiin siitä, että Pluton pinta heijastaa ultraviolettivaloa vaihtelevasti.

Pluton pinnalla kasvavasta organismista ei löydy vihjausta muistakaan tuloksia käsittelevistä nettiuutisista. Ehkä Uusi Suomi tietää jotain mitä me emme?

Pieni kertaus tähän loppuun, lähteenä Biologian sanakirja (Tirri, Lehtonen, Lemmetyinen ym., Otava 1995).

Orgaaninen, organic, 1. elimellinen, elollinen, eliöissä esiintyvä tai niistä peräisin oleva; 2. hiiliyhdisteisiin liittyvä (esim. orgaaninen kemia); vastakohta epäorgaaninen.

Organismi, organism (lat. organismus = eliö), elävien osien muodostama elimellinen kokonaisuus.

(Alleviivaus omani.)

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Organic ja orgaaninen tuntuvat olevan vaikeita sanoja käyttää. Itseäni on hieman häirinnyt, kun jossain tuotekuvauksissa ja markkinoinnissa puhutaan orgaanisesta ruuasta, vaikka selvästi tarkoitetaan luomuruokaa.

Niillä nyt on tapana arkijulkisuudessa tehdä hiukan omalaatuisia lööppijuttujaan. Higgsin bosonista ja -mekanismistakin ovat esittäneet tulkintoja, jotka hämmästyttävät harrastelijaakin.

Yhdysvalloissa saisivat täysin eri alan tieteilijät innokkaana kommentoimaan.

Tarinan opetus: luota täkäläisiin medioihin ála Uusi Suomi ja tee itsesi naurettavaksi jopa omissa silmissäsi ;-)

Uutisen päivitetty versio on kyllä fiksumpi. Kaikenlaista muuta kielellistä tulee kuitenkin mieleen:

Elämälle ei oikeastaan ole parempaakaan määritelmää kuin ”itseään jäljentävä hiiliyhdisteiden kemia” tai jotain sinne päin. Eivät kaikki organismit silti urkuja ole, totta :-)

Englanninkielisissä maissahan myydään ”orgaanisia” vihanneksia ja ”orgaanista” olutta, siinä missä meillä ”luomua”. Ei tuo suomenkielinenkään termi niin täydellinen ole: väkisinkin täytyy myöntää, että on olemassa ”luomuteollisuutta”, mikä tuntuu jotenkin ristiriitaiselta.

Parempaa näyttöä odotellessa varmaa on vain uniikki orgasmi Maan pinnalla.

Kiitos kenttäkuittailusta. Tämä virhe oli kyllä nolo, etenkin kun se syntyi ns. leikkauspöydällä. En nimittäin koskaan lukenut, että Plutolla olisi elämää vaan vain elämän mahdollistavia yhdisteitä. Omituisesti tuo sitten juttuun meni ja juttu julki ennen kunnollista oikolukua.

Niin sanottu ennenaikainen organismi.

Selitykset sikseen ja nöyränä uuteen vuoteen.

Laita, Tiina, jatkossa nämä huomiosi tiedoksi suoraan minullekin! Otan palautetta mielelläni vastaan. Nyt meni viikko huomata tämä blogimerkintä.

Näitä luetaan juuri nyt