Opiskelija: tee sitä mikä kiinnostaa äläkä välitä valintauudistuksesta

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Yle uutisoi eilen siitä, kuinka todistusvalintojen lisääntyminen yliopistojen sisäänotossa on lisännyt peruskursseilla reputtavien määrää. Kun tuoreen opiskelijan ei ole tarvinnut lukea tieteenalan perusteita pääsykoekirjasta, tietopohja on puutteellinen eikä peruskursseista päästä enää läpi entisen lailla. Ylen lähteenä oli STT, joka oli haastatellut kauppatieteiden opettajia Turun ja Vaasan yliopistoista. 

Jopa 60 prosenttia kauppatieteisiin hyväksytyistä opiskelijoista valittiin vuosi sitten pelkkien todistusarvosanojen perusteella. Pääsykoeuudistuksen myötä sama tilanne alkaa yleistyä myös muilla tieteenaloilla viimeistään vuonna 2020.

Itse olen pääsykokeiden puolella. Tämä on puhtaan subjektiivinen näkemys: lukioikäisenä keskityin muun muassa pelaamaan salibandya ja haaveilemaan suuren taiteilijan urasta. Menestyin niissä aineissa, jotka kiinnostivat, muissa laiskottelin.

Pääsin lukemaan biologiaa heti lukion jälkeen, koska olin tarpeeksi motivoitunut ja jaksoin päntätä pääsykokeisiin. Oletan, että kuuluin tuolloin niihin, jotka pääsivät sisään pelkän pääsykokeen perusteella. Osa sisäänpäässeistä sai pääsykokeen lisäksi pisteitä ylioppilas- ja päättötodistuksesta.

Haluan siis säilyttää pääsykokeet, koska ajattelen, että osalle teini-ikäisistä pitkäjänteinen ahkerointi on hankalaa vielä lukioiässä. Muutos voi käydä nopeastikin: itse laiskottelin lukiossa, mutta maisteriopintoihin käytin 3,5 vuotta ja tohtoriopintoihin samat 3,5 vuotta.