On turha haastaa riitaa jokamiehenoikeuksista

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tuttavani törmäsi omistamallaan metsälaikulla lähistöllä asuvaan mieheen, joka oli poimimassa sieniä. Tässähän ei ole mitään kummallista: jokamiehenoikeudet takaavat sienestämisen myös muiden omistamissa metsissä.

Ajatuksia kuitenkin herätti se, että mies omisti itse metsää moninkertaisen määrän. Eikö niistä riittänyt sienestysmaiksi? Ei, sillä niiden paikalla oli nyt iso avohakkuu, ja sienet piti käydä etsimässä toisten metsistä.

Yle käynnisti Mennään metsään -kampanjan. Kampajassa kansalaiset saivat ilmoittaa nettisivuille metsäretkiään. Suurempana tavoitteena on saada nostettua suomalaiset jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Mukana prosessissa on myös Suomen Latu ry ja useita ympäristöjärjestöjä.

Närää kampanja on herättänyt ainakin Maaseudun Tulevaisuuden sivuilla ja Helsingin Sanomien mielipidepalstalla. On yritetty herättää vastakkainasettelua metsänomistajien ja metsässä käyvien ”jokamiesten” välille.

Ylen hanke kuulostaa kovin erikoiselta erityisesti siksi, että varsinaiset asianosaiset, sadattuhannet suomalaiset metsänomistajat on jätetty hanketta puuhaavien tahojen osalta keskustelujen ulkopuolelle”, toteaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.