Olkoon sinulle tärkeää vain raha, ei luontoarvot

Ihmistä pitää kunnioittaa loppuun saakka.

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

On ollut surullista seurata median kautta omaisten huolta vanhukselle rakkaasta metsästä. Muistisairaalle miehelle määrätty edunvalvoja aikoo nimittäin hakkauttaa miehelle tärkeän metsän taloudellisiin syihin vedoten. Tapauksesta voi lukea lisää Helsingin Sanomista.

Tilanne on siis käsittääkseni tällainen:

Muistisairaalle, 89-vuotiaalle miehelle on määrätty sinänsä normaaliin tapaan edunvalvoja, jonka lakisääteinen tehtävä on ”edustaa päämiestä, eli edunvalvottavaa henkilöä niissä asioissa, joissa hän ei ole itse alaikäisyytensä tai muun, yleensä terveydellisen syyn vuoksi kykenevä itse valvomaan etujaan tai hoitamaan asioitaan”.

Edunvalvottavalla miehelle on vanha, luonnontilainen metsä, joka miehen sukulaisten mukaan on hänelle hyvin rakas ja jonka luonnontilaisuutta hän on ollessaan kunnossa nimenomaan varjellut. Edunvalvoja ei ota tätä huomioon, vaan hän on ottanut yhteyttä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, joka on määrittänyt puumassan rahallisen arvon ja tuoton kannalta optimaalisen kaatohetken. Metsä saa mennä, muulla ei ole väliä.

*