Oliver Sacks, tietoinen olento kauniilla planeetalla

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Aina kun minua pyydetään luettelemaan hyviä tietokirjoja, mainitsen Oliver Sacksin Musikofilian.

Oliver Sacks (s. 1933) on yhdysvaltalainen neurologi. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli aikoinaan Heräämisiä-elokuvan myötä. Elokuva perustuu Sacksin samannimiseen kirjaan, jossa hän kertoo aivokuumeen sairastaneista potilaista ja heidän kohtalostaan.

Sacks on ollut viime päivinä julkisuudessa New York Timesissa ilmestyneen kirjoituksensa takia. Hän on saanut kuulla sairastavansa parantumatonta syöpää ja purkaa kirjoituksessa suhdettaan aikansa loppumiseen. Tekstistä kuultaa sama levollinen, elämää kunnioittava henki kuin Sacksin kirjoista: ”Ennen kaikkea olen ollut tietoinen olento, ajatteva eläin tällä kauniilla planeetalla, ja se itsessään on ollut valtava etuoikeus ja seikkailu.”

Musikofiliassa Oliver Sacks keskittyy tapauskertomuksiin, joissa musiikilla on ollut merkittävä osa.

Keski-ikäiseen kirurgiin Tony Cicoriaan iski salama, kun hän oli puhelinkopissa. Elvytys onneksi tehosi, ja mies toipui ennalleen. Muutamien viikkojen päästä Cicoria alkoi kuitenkin tuntea tarvetta kuulla pianomusiikkia. Aiemmin hän ei ollut kuin kuunnellut hieman rockia. Nyt hän hankki varsinkin Chopinin säveltämää musiikkia, osti pianon ja alkoi tapailla nuotteja.