Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Ohhoh, ministeriö myöntää sudenmetsästyksen ongelmat!

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 31.10.2016 16:35
Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti tänään susien kannanhoidollisen metsästyksen arvioinnin valmistumisesta. Täytyy näin alkuun todeta, että tiedote oli vaikeaselkoinen (toivottavasti ei tarkoituksella), ja voi olla, että olen ymmärtänyt jotain väärin. Suomessa on siis metsästetty susia kahden vi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Kehä 3 tien varrelta on aika helppo olla sitä mieltä, että susia olisi oltava enemmän. En tosin tiedä miksi. Kirjoittaja ei tule kotikulmillaan tapaamaan sutta koskaan, joten niitä on mukavaa vaatia muitten takapihoille. Susikannan määrää pitäisi katsella laajemmin. Susi on maailman toiseksi laajimmalle levinnyt eläin, rotta on numero 1. Sen vuoksi suden ylenpalttiselle suojelulle ei ole tarvetta. Susikannan kasvun vuoksi taantuva metsäpeura kanta ei tunnu saavan sympatioita eläinsuojelijoilta. Mikähän siinä eläimessä on vikana?

Laveita heittoja muttei mitään ehdotuksia. Tuo valitusluvan poisto johtui puhtaasti kaatolupien vastustajien kiusanteosta ja yrityksestä ministeriön toiminnan estämiseen. Lopputulos haitanteosta oli kaatojen kohdistuminen alfa-yksilöihin koska metsästysaika supistui. Minusta myönnetyt luvat voi virkailijat ampua itse helikopterista parhaan kykynsä mukaan valiten. En ole hinkumassa susijahriin. Itse olen ehkä jäävi koko asiassa koska minusta sutemme muutenkin kuuluvat lähinnä suureen metsään nimeltä Venäjä. Me vain asumme täällä metsän laidalla ja sudet tulee ja menee.

Ei salametsästäjä. Nyt menee kyllä mutuilun puoleen tuo väitteesi sudesta maailman toiseksi laajimmalle levinneenä eläimenä tai edes petonisäkkäänä. Laajimalle levinnyt petonisäkäs on kettu. Eläiminä laajemmalle levinneitä löytyy stten paljon esim. kotieläinpuolelta, vaikkakaan se tuskin oli pointtisi tarkoitus…

Metsäpeurakannan laskukaan ei mene ihan väittämiesi mukaan

”Vuonna 2006 Suomen metsäpeurakanta oli kasvanut noin 2 500 yksilöön ja on ollut yksi lajiensuojelun menestystarinoista. Kevääseen 2010 mennessä metsäpeurojen määrä oli kuitenkin laskenut noin 2 000 yksilöön. Venäjän Karjalassa oli vielä vuoden 2002 laskennassa noin 3 000 yksilöä, mutta salametsästys on siellä verottanut voimakkaasti kantaa.”

Ja

”Viime aikoina lienee Kuhmon metsäpeurakannan laskuun vaikuttanut myös susien vaihteleva saalistuspaine lähinnä vasomisaikaan. Vähälumisina talvina – ehkä osaltaan ilmastonmuutoksen seurausta- susien on vaikeampi metsästää pääriistaansa, hirviä; aitojen metsien väheneminen on ajanut metsäpeuroja ja hirviä samoille entistä suppeammille alueille. Siten metsäpeura näyttää ajoittain joutuneen entistä useammin susien eteen.”

http://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/metsapeura https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4peura