Ohhoh, ministeriö myöntää sudenmetsästyksen ongelmat!

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti tänään susien kannanhoidollisen metsästyksen arvioinnin valmistumisesta. Täytyy näin alkuun todeta, että tiedote oli vaikeaselkoinen (toivottavasti ei tarkoituksella), ja voi olla, että olen ymmärtänyt jotain väärin.

Suomessa on siis metsästetty susia kahden viime talven aikana ”kannanhoidon” nimissä – perustelu tuntuu tietenkin järjettömältä, kun kyseessä on Suomessa uhanalainen laji, jonka kanta oli (MMM:n oman tiedotteenkin mukaan) vuosina 2006-2010 viidentoista prosentin vuosittaisessa laskussa, jonka yksilömäärä Suomessa on korkeintaan 250 yksilöä ja jonka yleisimmäksi kuolinsyyksi on arvioitu salametsästys.

Hyvää maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa on se, että kokeilun suurin epäonnistuminen myönnetään: kannanhoidollisen metsästyksen piti kohdistua nuoriin yksilöihin, mutta viime talvena lähes puolet (20/43) kaadetuista susista oli alfayksilöitä.

Seuraus on ollut helppo ennakoida: Suomessa on entistä vähemmän susilaumoja, uutisoi Karjalainen tänään. Alfayksilöiden kuolema hajottaa helposti laumat, ja yksinäisiä, vaeltelevia susia – juuri niitä ”häirikkösusia”, joita ihmiset pelästyvät – on seurauksena aiempaa enemmän.

Toinen suuri virhe pääsi tapahtumaan siinä, että tapettujen susien kokonaismäärää ei ole kyetty valvomaan. ”Kannanhoidon” nimissä kaadettujen susien lisäksi susia tapetaan riistakeskuksen myöntämillä poikkeusluvilla vahinkojen estämiseksi sekä poliisin myöntämillä luvilla. (Tarkennus: oikeammin sanottuna susia kaadetaan poliisin määräyksestä, ei luvalla.)