Nyt se löytyy: tietokirjalista kouluille

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Neljä vuotta sitten kirjoitin bloggauksen, jossa toivoin, että koululaiset pantaisiin lukemaan tietokirjoja kaunokirjallisuuden ohella.

”Pakkoluettavien” kaunokirjojen määrä tuntui ainakin minun kouluaikanani olevan suuri ja lista varsin vakio: oli Seitsemää veljestä, Nummisuutareita, Helkavirsiä, Tuntematonta sotilasta.

Tietokirjoja listalle ei kuulunut, enkä muista, että olisin kouluvuosinani lukenut koulutehtävien merkeissä yhtään kokonaista tietokirjaa (oppikirjoja lukuunottamatta). Hakuteoksia tuli sen sijaan hyödynnettyä, Google oli vasta tulossa. Tietysti kaunokirjalistakin on sitten minun muinaisten kouluaikojeni moninaistunut ja ehkä muuttunut vähän vähemmän pakolliseksi.

Suomen tietokirjailijat julkaisi äskettäin listan tietokirjallisuudesta, joka sopii luettavaksi kouluissa. Tietokirjoja kouluun! -katalogin ovat koonneet Pirjo Hiidenmaa, Hanna Kolli ja Salla Salokanto, ja se löytyy tietokirjailijaliiton sivuilta. Toivottavasti eri oppiaineiden opettajat löytävät oppaan nopeasti, se on varsin laaja-alainen paitsi kirjojen aiheiden suhteen, myös lukemisen helppouden ja kirjojen muodon suhteen. 

Kirjat on ajateltu lähinnä yläkoulun ja lukion oppilaille, mutta paljon lukeville (niille, joilta luettava loppuu aina kesken) alakouluikäisillekin kirjoista sopii moni. Ja ehkä saamme jossain vaiheessa erikseen alakoululaisille kerätyn katalogin.