Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Nyt kaikki masentuneet ulos ja lenkille!

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 18.1.2016 09:03
Viime vuosina on alettu puhua liikunnan merkityksestä masennuksen hoidossa. Joidenkin tutkimusten mukaan liikunta auttaa masennukseen jopa huomattavan tehokkaasti, enemmän kuin lääkitys tai terapia. Syyt liikunnan tehoon ovat varmastikin sekä fysiologisia että psykologisia. Erityisesti juuri lääkeho...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Itselläni on toistuvaa kokemusta asiasta. Viikon parin erävaellus Lapissa on ainoa jolla saan oman masennukseni katkeamaan. Rinkan pakkaaminen, lähteminen ja kolme ensimmäistä päivää on helvettiä. Homma toimii vain koska vaeltaminen on perheeni lisäksi minulle rakkain asia maailmassa.

Toisenlaiselle ihmiselle vaikkapa loma Roomassa ja arkkitehtuurista nauttiminen kävellen voisi toimia. Nämä ovat tietenkin köyhän työttömän ulottumattomissa.

Asia on vaikea, koska masennus vie kyvyn nauttia liikunnasta. Uskon liikunnan toimivan vain jos se yhdistyy muuten mielekkääseen tai rakkaaseen asiaan. Muuten se tuntuu vain nöyryyttämiseltä ja siten saattaa pahentaa asiaa. Jos läheiset painostavat lenkille ja potilas ei siihen pysty tulee vain pahempi tunne epäonnistumisesta.