Nykynuorille nykykirjallisuutta - Viisikko voi odottaa

Suomalaisten lasten lukutaito heikentyy.

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Suomalaisten lasten lukutaito heikentyy. Entistä harvempi lapsi tai nuori ylipäätään lukee kirjoja, ja toisaalta luetun tekstin ymmärtäminen on huonontunut. Lukutaitoa on mitattu muun muassa Pisa 2012 -tutkimuksessa, jonka jatkoanalyysiin voi tutustua vaikkapa Jyväskylän yliopistossa tehdyn työn kautta.

Suomen tilanteessa huomionarvoista on se, että nuoret ovat aiempaa selvemmin jakautumassa paljon lukeviin ja hyvin vähän lukeviin. Ensimmäisessä ryhmässä on paljon tyttöjä, jälkimmäisessä poikia.

Emme ole huolemme kanssa yksin. Ruotsalaiset ovat samantapaisessa suossa. Helsingin Sanomissa kerrottiin tänään ruotsalaisen kirjailijan Martin Widmarkin käynnistämästä En läsande klass -hankkeesta, jossa pyritään saamaan koulu lasten lukutaidon tueksi.

Hanke koostuu käytännössä sivustosta, joka jakaa materiaalia kouluopetukseen eri luokka-asteille. On monenlaisia tekstejä, niin asia-aiheita kuin fiktiota, joita voi paitsi lukea, myös kuunnella. On kirjavinkkejä, esimerkkitunteja ja erilaisia tehtäviä. Hankkeeseen voi tutustua osoitteessa http://www.enlasandeklass.se/

Onko nimenomaan koulun asia kantaa vastuu lasten lukutaidosta? Kyllähän se loppujen lopuksi on, vaikka erityisesti opettajista varmasti tuntuu, että koulu joutuu kantamaan vastuuta aina vain useammista asioista koululaisten elämässä. Koko koululaitos on pitkälti perustettu lukutaidon takaamiseksi kansalaisille. Nyt aika on uusi ja haasteet erilaisia, mutta perimmäinen tehtävä pysyy.