Nopeusrajoitus kertoo milloin lintu väistää
Löysin kiehtovan tiedeuutisen: tienpientareilla pomppivat linnut oppivat teiden nopeusrajoitukset.
Olen usein pohtinut lintujen tapaa väistää autoja. Ensinnäkin autoteillä näkee hämmästyttävän vähän kuolleita lintuja verrattuna siihen, kuinka paljon niitä ajokaistoilla pomppii. Toki linnuilla on hyvä näkö, ja lentävinä olentoina ne ovat tottuneet huomioimaan nopeasti lähestyvät kohteet.
Toisaalta olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka vaarallisen lähelle esimerkiksi varikset päästävät auton varsinkin taajama-alueilla. Lintujen luottamus omaan arviointikykyyn vaikuttaa olevan varsin vahvaa. Lintu, joka on huono väistämään autoja, poistuu tietenkin varsin nopeasti suvunjatkamisen parista. Tienpintareilla lojuvat linnunraadot näyttävät usein olevan nuoria lintuja.
Biology Lettersissä julkaistussa tutkimuksessa Quebecin yliopiston tutkijat analysoivat lintujen tapaa väistää autoja. He huomasivat, että linnut eivät niinkään tarkkaile lähestyvän auton nopeutta, vaan ne ovat oppineet, millaisella nopeudella autot yleensä etenevät kyseisellä tiellä ja missä vaiheessa edestä siis pitää hypätä pois.
Biologi Pierre Legagneux aloitti tutkimuksensa päivittäisillä työmatkoillaan Ranskassa. Hän otti sekuntikellon kanssa aikaa, kuinka paljon ennen autoa linnut hyppäsivät pois tieltä. Suurin osa havainnoista koski variksia, varpusia ja mustarastaita.
Jos nopeusrajoitus oli vaikkapa 90 km/h, linnut lensivät pois, kun auto oli noin 75 metrin päässä niistä. Välimatka päästettiin kaventumaan 10 metriin, jos rajoitus oli 20 km/h. Ratkaisevaa pakoetäisyydelle oli autojen keskimääräinen nopeus tiellä – ei auton todellinen nopeus.
Turvallisuus liikenteessä perustuu ennen kaikkea luottamukseen. Joudumme luottamaan siihen, että kanssa-autoilijat noudattavat sääntöjä.
Myös linnut luottavat siihen. Ylinopeus koituu helpommin linnunkin kohtaloksi kuin rajoitusten mukaan ajaminen.