Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Nopeusrajoitus kertoo milloin lintu väistää

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 21.8.2013 11:46

Löysin kiehtovan tiedeuutisen: tienpientareilla pomppivat linnut oppivat teiden nopeusrajoitukset.

Olen usein pohtinut lintujen tapaa väistää autoja. Ensinnäkin autoteillä näkee hämmästyttävän vähän kuolleita lintuja verrattuna siihen, kuinka paljon niitä ajokaistoilla pomppii. Toki linnuilla on hyvä näkö, ja lentävinä olentoina ne ovat tottuneet huomioimaan nopeasti lähestyvät kohteet.

Toisaalta olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka vaarallisen lähelle esimerkiksi varikset päästävät auton varsinkin taajama-alueilla. Lintujen luottamus omaan arviointikykyyn vaikuttaa olevan varsin vahvaa. Lintu, joka on huono väistämään autoja, poistuu tietenkin varsin nopeasti suvunjatkamisen parista. Tienpintareilla lojuvat linnunraadot näyttävät usein olevan nuoria lintuja.

Biology Lettersissä julkaistussa tutkimuksessa Quebecin yliopiston tutkijat analysoivat lintujen tapaa väistää autoja. He huomasivat, että linnut eivät niinkään tarkkaile lähestyvän auton nopeutta, vaan ne ovat oppineet, millaisella nopeudella autot yleensä etenevät kyseisellä tiellä ja missä vaiheessa edestä siis pitää hypätä pois.

Biologi Pierre Legagneux aloitti tutkimuksensa päivittäisillä työmatkoillaan Ranskassa. Hän otti sekuntikellon kanssa aikaa, kuinka paljon ennen autoa linnut hyppäsivät pois tieltä. Suurin osa havainnoista koski variksia, varpusia ja mustarastaita.

Jos nopeusrajoitus oli vaikkapa 90 km/h, linnut lensivät pois, kun auto oli noin 75 metrin päässä niistä. Välimatka päästettiin kaventumaan 10 metriin, jos rajoitus oli 20 km/h. Ratkaisevaa pakoetäisyydelle oli autojen keskimääräinen nopeus tiellä – ei auton todellinen nopeus.

Turvallisuus liikenteessä perustuu ennen kaikkea luottamukseen. Joudumme luottamaan siihen, että kanssa-autoilijat noudattavat sääntöjä.

Myös linnut luottavat siihen. Ylinopeus koituu helpommin linnunkin kohtaloksi kuin rajoitusten mukaan ajaminen.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

No eivät tien pientareilla ruokailevat mustavarikset välitä ohi kiitävistä autoista juuri tuon taivaallista, ja kokemukseni mukaan näille kotimaisillekin variksille pitää pyörätiellä joskus soittaa kelloa ennen kuin herra varis laiskahkosti suostuu väistämään.

Biologeille olisi kovasti hyödyksi, jos he tuntisivat oman alansa ulkopuolisia, eläimillä toteutettuja tutkimuksia siitä, kuinka aiemmat kokemukset muuttavat yksilön käyttäytymistä. Legagneuxin tutkimuksen lähdeviitteissä ei ollut mainintaa yhdestäkään sellaisesta.

Näitä luetaan juuri nyt