No voinko matkustaa ajassa vai en?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

”Fysiikan lait saattavat mennä uusiksi”, julistivat otsikot eilen.

Kyse oli CERN:in hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa saaduista tuloksista – ”OPERA experiment reports anomaly in flight time of neutrinos from CERN to Gran Sasso” kertoi CERN:in oma tiedote. Tutkijat olivat mitanneet neutriino-alkeishiukkasille nopeuden, joka ylitti valon nopeuden.

Löytö ei sovi yhteen Einsteinin vuonna 1905 julkaiseman suppean suhteellisuusteorian kanssa. Se ei sovi aiempiin havaintoihin neutriinojen nopeudesta, joita on tehty supernovaräjähdysten avulla, eikä se sovi oikein mihinkään. Ei ole myöskään mitään muuta vihjettä siitä, että Einsteinien teorioissa olisi jotakin pielessä.

Toisaalta tutkijat eivät ole löytäneet mittauksistaan systemaattista vikaa. Paljon epävarmuustekijöitä niihin toki liittyy, yksi sellainen on hiukkasten lähtöhetken määrittämisen vaikeus.

Mitä pitäisi ajatella? Skeptikko suhtautuu tähän varovaisesti ja seuraa itseään viisaampien ajatuksia.

Tässä niistä muutamia:

”Valtaosa tutkijoista varmaan ajattelee, että kokeessa on jotain väärin. Niin uskon itsekin. Aivan oleellinen kysymys on se, kuinka tarkasti pystytään määrittämään se hetki, jolloin CERNissä syntyvät neutriinot lähtevät matkalle kohti Italiaan – tunnetaanko neutriinon synty sekunnin miljardisosan tarkkuudella. Jos siinä menee ihan vähänkin pieleen, tietysti saadaan nopeuskin vähän pieleen. Neutriinon syntyä ei voi nähdä vaan se pitää laskea teoreettisesti.” – Kari Enqvist (Iltalehti)

”Olen valmis lyömään mallasviskipullon vetoa, että tämä ei pidä paikkaansa. Olisihan se tavattoman jännittävää, ja siinä mielessä varmasti jokainen toivoo, että se olisikin totta. Silloin kaikki menisi ihan uusiksi, ja avautuisi ihan uudet näkymät. Siinä täytyy panna jäitä hattuun, sillä tällaisia tulee tasaisin väliajoin: Yksittäisiä havaintoja ja tutkimustuloksia, jotka näyttävät mullistavan tiedemaailman, mutta joita ei saada toistettua ja jotka jäävät vain selittämättömäksi havainnoksi.” – Esko Valtaoja (Iltalehti)

”Tulos oli täydellinen yllätys. Kuukausienkaan tutkimusten ja tarkistusten jälkeen emme löytäneet menetelmistä johtuvaa tekijää, joka selittäisi mittaustuloksen. Samaan aikaan kun OPERA:n tutkijat jatkavat työtään, odotamme myös riippumattomia mittauksia määrittämään löydön luonteen.”- Antonio Ereditato, CERN (CERN Press release)

”Nostakaa fysiikankirjanne kuitenkin ylös roskakorista. Uudet tulokset ovat nimittäin ristiriidassa aiempien tulosten kanssa, joita on saatu supernovaräjähdysten avulla. Lisäksi on mahdollista, että hiukkasten lasketussa lähtöajassa on virheitä. Ja vaikka tulos olisi oikea, se ei välttämättä tarkoita, että valonnopeus olisi ylittynyt, kiitos teorioiden, jotka mahdollistavat ylimääräisten ulottuvuuksien olemassaolon.” – Lisa Grossman (New Scientist) (Tämä on muutenkin hyvä artikkeli aiheesta, kannattaa lukea!)

”Jos se on totta, se on fantastista. Se hajottaa fysiikan perusteet. Meidän täytyy kuitenkin vielä vahvistaa se.” – Stephen Parke, Fermilab (New Scientist)

”Tähän liittyy hyvin, hyvin suuri ‘jos’. Koska tämä on ainoa viite siitä, että Einsteinin teorioissa olisi jotain vikaa, meidän täytyy tarkistaa, löytyykö jokin mittausvirhe, joka on vääristänyt tuloksen.” – Alfons Weber, Oxfordin yliopisto (PhysOrg.com)

”Ihmiset tulevat haastamaan tämän löydön – jos mitään löytöä onkaan.” – Jonathan Ellis, CERN (PhysOrg.com)

Skeptistä on. Mutta aina kannattaa ajatella, mitä kapteeni Picard sanoisi potentiaalisista uusista havainnoista suhteellisuusteorian saralla: