Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Nimetön tutkija ei ole eettinen tutkija

Blogit Tarinoita tieteestä 1.10.2017 15:23
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara - avatar
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Osallistuin perjantaina Tieteiden päivien Joensuun ohjelmaan olemalla mukana tutkijoiden ja toimittajien sananvapautta käsitelleessä paneelikeskustelussa. Sivusimme siinä muun muassa Turun puukotusten uutisointia sekä itsesensuuria. Tällainen ajatuskulku kehittyi keskustelun tiimellyksessä:   

Sananvapaudessa on se hankala puoli, että yhden sananvapaus on helposti pois toisen sananvapaudesta. Näinhän sen ei pitäisi olla: teoriassa sananvapaus on loputon luonnonvara.

Silti käytännössä maailma on täynnä asetelmia, joissa ihminen käyttää omaa sananvapauttaan toisten sananvapauden kaventamiseen. Bloggari ei viitsi enää kirjoittaa tietystä aiheesta, koska siitä kirjoittaminen täyttää kommenttikentän henkilöön menevillä kommenteilla tai tuo sähköpostiin uhkauksia ja solvauksia. Miksi altistaa itsensä moiselle vihamyrskylle, ajattelee bloggari ja pysyttelee aiheissa, jotka eivät kiihdytä ketään. Tieteentekijät eivät viitsi lähteä kommentoimaan vaikeita aiheita mediaan, koska palautevyöry tulee olemaan niin kiivas. Toimittaja välttelee aiheita, jotka edellisellä kerrassa aiheuttivat uhkaavia puhelinsoittoja ja valituksia esimiehelle.