Neuvoja netin roskapalautteen varalle

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Helsingin Sanomien sivuilla blogia pitävä psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti jokin aika sitten netin kautta tulvivasta törkypalautteesta.

Palautetta saa kestää jokainen jollain tapaa julkisuudessa toimiva, mutta nimenomaan netin kautta tuleva palaute on valitettavan usein pilkkaa ja ivaa, törkeyksiä ulkonäöstä tai vaikkapa maailmankatsomuksesta. Tämänkin blogin kirjoittaja on sieluton ateisti, ruma kuin noita-akka ja saisi sairastuessaan olla lääketieteellisten hoitojen auttamattomissa.

Kallio kirjoittaa, kuinka ”moni asiantuntijakollega on kertonut jäävänsä pois julkisesta keskustelusta siksi, ettei kestäisi joutumista haaskalintujen iltapalaksi”.

Olen huomannut saman ilmiön: tieteentekijät eivät aina uskaltaudu julkisuuteen, koska pelkäävät verkkovihan kohteeksi joutumista. Jos aihe on jollain tapaa räjähdysherkkä, haastattelupyyntöön ei suostuta, sillä on selvää, että haastattelu poikisi ikävää nettikirjoittelua. Miksi vaivautua, kun seurauksena saa lukea valheita, solvauksia ja joskus jopa uhkauksia? On helpompi pysyä hiljaa.

Halu välttää ikävyyksiä on tietenkin ymmärrettävä. Internetin lokakampanjat voivat olla hyvinkin ikäviä, laajalle levinneitä, monen ihmisen voimin toteutettuja.