Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Murrosikä aikaistuu – ja niin pitäisi aiheesta kertomisenkin

Blogit Tarinoita tieteestä 12.8.2014 11:05
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Muistatteko, mitä jännää tapahtui peruskoulun viidennellä luokalla?

Silloin opetettiin ihmisen biologiaa. Koulukirjasta löytyi myös, huhhuh, sukupuolielimien kuvia. Opettaja kertoi luokan edessä muun muassa kuukautisista ja yhdynnästä – tai hyppäsi yli, jos ei kehdannut pureutua aiheeseen. Sellaistakin kuuluu valitettavasti tapahtuneen.

Viime vuosikymmeninä murrosiän alkaminen on aikaistunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaisi siksi laskea suomalaisten lasten murrosiän virallista alkamisikää.

Aikaistuminen näkyy varsinkin tytöissä. Murrosiän ensimmäinen merkki on rintarauhasen kehityksen alkaminen tytöillä ja kivesten kasvaminen pojilla.

Lasten vanhempia kovin aikaisin alkanut murrosikä saattaa ymmärrettävästi huolettaa. Nyt tytöt voidaan lähettää lääkärille jatkotutkimuksiin, jos murrosikä alkaa alle 8-vuotiaana, ja pojat, jos alkamisaikana ikää on alle 9.

Laskemalla murrosiän ”virallista” alkamisikää THL haluaisi rauhoitella ihmisiä sekä estää sen, että murrosikää ryhdyttäisiin turhaan jarruttamaan hormonihoidoin.

Jos tytön murrosikä alkaa 7-vuotiaana, niin taustalla ei yleensä ole mitään sairautta eikä asiaan tarvitse välttämättä puuttua”, sanoi THL:ssa työskentelevä lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo Ylen haastattelussa pari kuukautta sitten.

Murrosiän varhentuminen näkyy länsimaissa yleisesti. Yhdysvaltalaisessa kolme vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin 1 200 tyttöä vuosina 2004-2011. Tutkimuksessa valkoihoisilla tytöillä alkoi murrosikä keskimäärin 9,7-vuotiaana. Se on 3-4 kuukautta aiemmin kuin vuonna 1997 tehdyssä tutkimuksessa ja huomattavan paljon aiemmin kuin 1960-luvulla.

Vuonna 2009 julkaistussa tanskalaistutkimuksessa tyttöjen murrosiän havaittiin puolestaan alkavan noin vuotta aiemmin kuin 15-16 vuotta aiemmin syntyneillä naisilla.

Mikä on syynä murrosiän aikaistumiseen? Ehkä tärkein syy on painoindeksin kasvu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa etninen tausta on aiemmin tuonut eroja puberteetin alkamiseen, mutta nyt suurimmaksi erojen selittäjäksi on noussut ylipaino.

Yksilön kannalta on kuitenkin toisarvoista, mistä puberteetin varhaistuminen tilastollisesti johtuu.

Lapselle on tärkeintä, että häntä tuetaan. Murrosikä varhaistuu, ja yhteiskunnan pitäisi sopeutua muutokseen.

Aikaistumiseen on kiinnitetty huomiota jo pitkään, ja siksi olin yllättynyt, kun tajusin lähipiirini lasten myötä, että koulumaailmassa muutosta ei ole otettu huomioon.

Ihmisen biologiaan ja siten myös murrosiän mukanaan tuomiin muutoksiin paneudutaan edelleen kunnolla vasta viidennellä luokalla. Niin se oli jo minun aikanani ja kuuluu olleen minua vanhemmillakin. Meillä viidennen luokan ohjelmaan kuului myös terveydenhoitajan tytöille vetämä oppitunti, jossa puhuttiin ainakin kuukautisista.

Viidennen luokan alkamisvuonna koululaiset täyttävät 11 vuotta. Luokassa voi olla lapsia, joiden murrosikä on alkanut jo neljä vuotta aiemmin – ja se on täysin normaalia.

Toivottavasti jokaisella lapsella on elämässään aikuisia, jotka uskaltavat keskustella murrosiästä jo ennen viidettä luokkaa. Neljä vuotta on nimittäin pitkä aika elää ilman ymmärrystä siitä, mitä omassa kehossa tapahtuu.

Murrosiän aikaistuminen pitää ottaa huomioon peruskoulun opetussuunnitelmassa. Aihetta voidaan ennen viidettä luokkaa ja biologian oppiaineen alkamista käsitellä luontevasti ainakin ympäristöopin tunneilla, joihin sisältyy käsittääkseni jo nyt ihmiskehon toiminnan esittelyä.

Asian kuntoon saattaminen ei siis vaadi suuria toimenpiteitä, mutta nimenomaan koulumaailmassa on tärkeää tiedostaa, että nuorten kehitys kulkee nyt eri aikataulussa kuin kymmeniä vuosia sitten.