Minun näkökulmani peittoaa sinun tutkimustuloksesi

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ylen tuoreehkossa artikkelissa pohditaan, miksi niin harva suomalainen noudattaa virallisia ravintosuosituksia.

Vastaus on koodattu taitavasti sisään jutun toteutukseen.

Ylen juttu liittyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukseen, jossa tarkasteltiin ravitsemussuositusten toteutumista 1 300 aikuisen suomalaisen ruokavaliossa. Suositusten täyttymistä mitattiin yhdeksän tavoitteen kohdalla. Tavoitteita olivat esimerkiksi suolan ja kasvisten ihanteellinen määrä.

Vähintään viisi tavoitetta yhdeksästä saavutti vain noin kolmannes naisista ja kuusitoista prosenttia miehistä. Aika vähän siis – vaikka kannattaa muistaa, että ravitsemussuositukset ovat oikeastaan väestötason suosituksia ja tarkoitettu suuntaviivoiksi esimerkiksi koulujen tai hoitolaitosten ruokalistoista päättäville ihmisille.

Yksilötasolla poikkeuksia tulee väkisinkin: joku on allerginen kalalle ja toinen pähkinöille, kolmannella suolistosairaus estää kuitupitoisten kasvisten syönnin. Joskus elämä on kiireistä ja syömiseen tulee kiinnitettyä vain vähän huomiota, joskus samalle viikolle osuvat useammat juhlat. Elämä on. Kuten jutussa haastateltu Mikael Fogelholm sanoo: ”Kysymys siitä, miksi kaikki eivät noudata ravitsemussuosituksia, ei ole yhtä tärkeä kuin se, miksi iso joukko on niin kaukana suosituksista kuin olla ja voi”.