Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Minun näkökulmani peittoaa sinun tutkimustuloksesi

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 29.3.2016 08:32
Ylen tuoreehkossa artikkelissa pohditaan, miksi niin harva suomalainen noudattaa virallisia ravintosuosituksia. Vastaus on koodattu taitavasti sisään jutun toteutukseen. Ylen juttu liittyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukseen, jossa tarkasteltiin ravitsemussuositusten toteutumista 1 300 ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Rasva on sillä tavalla mielenkiintoinen tapaus että ”sallittua” määrää on kasvatettu joka kerta kun niitä virallisia THL:n suosituksia on tarkistettu tässä yli 30v ajan. Katso vaikka.

Jos suositusten mukaan syö 4-9 palaa leipää päivässä, niin onko sen jälkeen enää mahdollista syödä monipuolisesti? Monipuoliset ateriat tulee korvattua leivällä tässä mallissa. Myös ”Perusinsinöörin” esiinnostama rasvasuositus herättää kummastusta. THL:n suosituksista ainoastaan puoli kiloa kasviksia päivässä tuntuu sellaiselta, jota voi suositella kaikille.

Vaikka lähtisikin siitä olettamuksesta, että jollakin valtiolla maailmassa on viralliset ravitsemussuositukset osuneet täysin oikeaan tieteellisin kriteerein mitattuna, ei tästä vielä seuraa, että tuo valtio automaattisesti olisi juuri Suomi. Kaikki valtiot laativat omat suositukset perustuen osin tieteeseen, osin paikalliseen ruokakulttuuriin ja muiden eturyhmien intresseihin. Samalla kaikkien valtioiden viranomaiset väittävät, että juuri heidän edustamansa valtion suositukset edistävät terveyttä parhaiten, vaikka väite ei voi kaikkien maiden osalta samaan aikaan olla totta koska suositukset vaihtelevat maittain. Tiedetoimittajat useimmiten sortuvat samaan nationalistiseen virhepäätelmään ja pitävät yhden valtion viranomaisten konsensusta totuuden mittapuuna. Yksilö, jonka tavoitteena on huolehtia terveydestään, ei voi sortua samaan. Hänellä on vain yksi terveys, eikä välttämättä halua pelata uhkapelejä sen kanssa, sillä todennäköisyys sille että juuri hänen maansa suositukset ovat täysin oikeassa on alle prosentin luokkaa. Hänen on ajateltava itse ainakin minkä valtion suosituksia noudattaa, ellei sitten halua itse perehtyä perustutkimukseen suoraan tai sitten lukea puhtaasti tieteellisiä ajattelijoita.

Hei tyypit, tuossa jutussakin todettiin, ettei suositusten orjallinen täsmällinen noudattaminen ole asian pihvi; se, että niin moni on aivan toisessa ääripäässä kuin mitkään suositukset, on.