Ministeriössä kehitellään uusia sukupuolia

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Suomessa on voimassa laki, jonka mukaan sukupuoltaan muuttavien henkilöiden täytyy osoittaa olevansa steriilejä. Käytännössä maassamme on siis olemassa laki transtaustaisten ihmisten pakkosterilisaatiosta. Olen aiemmin kirjoittanut siitä, kuinka kummalliseen tapaan asiasta on uutisoitu.

Syrjivään ja ihmisoikeuksia loukkaavaan lakiin toivotaan muutosta – niin toivon tietysti minäkin. Tänään asian puolesta järjestettiin mielenosoitus.

Muutosta saadaan kuitenkin odottaa ilmeisesti valitettavan pitkään. Toivo uppoaa jonnekin sosiaali- ja terveysministeriön byrokratian uumeniin. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson lupasi jo keväällä eduskunnassa, että STM aikoo asettaa työryhmän selvittämään lain uudistamista. Ministeriön kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan hanke on kuitenkin resurssipulan takia jäissä. Sitä ei siis koeta prioriteettilistassa kovin tärkeäksi.

Täytyypä ihmetellä kyseisen kansliapäällikön käsityksiä, joihin sattumalta lehdissä törmäsin. Sillanaukee on nimittäin sitä mieltä, että lakiuudistus edellyttäisi ”kolmannen sukupuolen” käsitteen kirjaamista lakiin.

Meillä on lähdetty siitä, että on kaksi sukupuolta. Nyt on kyse siitä, että lainsäädäntöön haluttaisiin niin sanottu kolmas sukupuoli”, Sillanaukee toteaa Pohjolan Sanomissa.

Melkein tekisi mieli kirjoittaa tähän, että WTF?? Kolmas sukupuoli? Miksi?

Sillanaukee selittelee. Hänen mukaansa ”sukupuolijaon hämärtyminen johtaisi siihen, että osa sukupuolen korjaamiseen liittyvistä prosesseista menettäisi merkityksensä”. ”Eihän silloin voida kysellä ihmiseltä, että etkö haluakaan olla mies ja haluatko olla nainen. Eikä meillä silloin olisi esimerkiksi oikeutta ottaa kohtua pois, jos henkilö haluaa vaihtaa sukupuolta.”

Sillanaukeen haastattelusta tulee kovasti olo, että hän ei itse ymmärrä asiaa, vähättelee sitä eikä koe tarpeelliseksi edistää asiaa ministeriössään. Teennäiselle ”kolmannen sukupuolen” kategorialle ei löydy mitään lääketieteellistä, biologista, lainsäädännöllistä tai eettistä perustaa. Sille ei löydy tarvetta. Onko Sillanaukeella ajatus, että ihminen, joka ei hänen mielestään ole yksiselitteisesti mies tai nainen, edustaa jonkinlaista ”kolmatta vaihtoehtoa”?

Kuka haluaisi tulla liitetyksi Sillanaukeen ehdottaman ”kolmannen sukupuolen” edustajiin?

Mihin vaikkapa lääketieteelliseen käsitykseen Sillanaukeen ”kolmas sukupuoli” nojaisi?

Transsukupuolisten oikeuksia ajavan Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki pääsee onneksi myös ääneen Pohjolan Sanomien jutussa. Hän muistuttaa, että sukupuoli on aivoissa eikä anatomiassa ja osa sukupuoltaan korjaavista pärjää ilman kirurgista ja hormonaalista hoitoa. ”Sukupuolen vahvistamiseen ei nykyään sinänsä vaadita mitään anatomisia kriteereitä, mutta translaki kuitenkin pakottaa ihmiset joko kirurgiaan tai hormonihoitoihin, jotta sukupuoltaan korjaava henkilö voisi todistaa lisääntymiskyvyttömyytensä.

Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieks on kehottanut Suomea poistamaan lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset ehtoina transsukupuolisen henkilön sukupuolen tunnustamiselle. Vaatimus on kirjattu myös valtuutetun vierailunsa perusteella tekemään ja vajaa kuukausi sitten julkaistuun maaraporttiin.

Arvon STM, mitä siellä oikein jahkaillaan?