Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Miksi taiteilijoiden ammattitaitoa väheksytään?

Blogit Tarinoita tieteestä 21.3.2018 18:36
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara - avatar
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Arkipuheissa taiteilija on usein levoton, rajaton ja kaoottinen sielu, joka riipii alitajuntansa pohjamudista maailman myrskyjen ajamana mitä milloinkin - ja saa kuitenkin lopulta aikaan nerokkaan taideteoksen.

Kun on seurannut keskustelua  Aku Louhimiehen "metodeista", on tullut selväksi, että tällainen asenne kohdistuu myös näyttelijöihin. Näyttelijän pitäisi ilmeisesti luopua kaikesta opitusta ja harkitusta, stressaantua psyykkisille ja fyysisille äärirajoilleen asti ja näytellä kuin nurkkaan ajettu eläin (jonka vaihtoehdot ovat perusbiologisen ajattelun mukaan seuraavat: 1. pakene, 2. leiki kuollutta, 3. taistele).

Hieman samansuuntaista ajattelua edustaa käsitys, että jatkuva resurssien puute parantaisi ihmisen luovuutta. Juha Sipilä esitti aikoinaan yliopistoille, että "niukkuus luo luovuutta". Sipilä ja hänen hengenheimolaisensa ajattelevat, että  stressaantunut ihminen, joka joutuu koko ajan todistelemaan osaamistaan ja oikeuttaan tehdä työtään, on siinä poikkeuksellisen luova ja nerokas.