Miksi minua häiritsee kansanedustajan kreationismi?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Eilisessä postauksessa kerroin kansanedustaja Laura Huhtasaaren Facebook-keskustelusta, jossa kansanedustaja kiisti koko evoluution olemassaolon. Huhtasaari on koulutukseltaan opettaja. (Käsittääkseni alun perin uskonnonopettaja mutta sittemmin erityisopettaja, joka on FB-kommenttiensa perusteella opettanut myös biologiaa.)

Miksi yksittäisen ihmisen evoluutiokielteisyys häiritsee minua? Moni on tuntunut tätä ihmettelevän, joten avaan ajatuksiani hieman enemmän.

Ensinnäkään minulla ei ole mitään erityistä tarvetta sohia ihmisten uskonnollisia vakaumuksia. Ihminen, myös kansanedustaja tai opettaja, saa ihan rauhassa uskoa, että jumala loi vaikkapa taivaan, maan ja kaikki eliölajit sen päällä.

Suomalaiseen luterilaisuuteen on minun nähdäkseni pitkään liittynyt ajatus, että tieteellinen kuva maailmasta ei ole ristiriidassa uskonnollisen vakaumuksen kanssa. Uskonto ja tiede eivät automaattisesti riitele keskenään, kun ihminen pitää ne ajatuksissaan erossa toisistaan. Uskonnollisuus ei estä fyysikon, biologin tai tähtitieteilijän uraa.

En ottanut Laura Huhtasaaren evoluutiokielteisyyttä siis erityisesti uskonnollisena kysymyksenä. Minun ajatuksissani asiassa oli ensisijaisesti kyse kansanedustajan ja opettajan suhteesta tieteelliseen tietoon.