Merkillinen tauti leviää Ugandassa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ugandassa leviää outo sairaus: rajua nyökyttelyä aiheuttava, kuolemaan johtava tauti, joka sairastuttaa erityisesti lapsia ja nuoria. Syksyn aikana sairastumisia on raportoitu olleen noin tuhat.

Kohtaus alkaa, kun potilas on syömässä, ja raju nyökyttely muistuttaa hieman epileptistä grand mal -kouristelukohtausta. Myös palelu voi laukaista nyökyttelyn. Ainakin alkuvaiheissa kohtauksen voi myös keskeyttää estämällä lasta syömästä tai viemällä hänet lämpimään. On melkoisen hämmästyttävää, että kohtaus ei ala lainkaan niin helposti, jos lapsi saa ruokaa, joka on hänelle ennestään tuntematonta.

Sairastuneiden kasvu pysähtyy, ja myös heidän älyllinen kehityksensä jää jälkeen. Tauti tuhoaa vähitellen aivot ja johtaa siten kuolemaan. Parannuskeinoa ei tunneta, eikä epidemia ole toistaiseksi alkanut laantua itsekseenkään.

Taudin olemassaolosta ollaan sinänsä oltu pitkään tietoisia: siitä on raportoitu alun perin Tansaniasta vuonna 1962, ja Sudanissa tauti aiheutti epidemian 1980-luvulla.

Nyökyttelytaudin aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa, mutta on mahdollista, että sen aiheuttaa eräs sukkulamato. Onchocerca volvulus on myös paremmin tunnetun jokisokeuden takana. Jokisokeus on (toistaiseksi) nyökyttelytautia paljon yleisempi sairaus – siihen sairastuneita on noin 18 miljoonaa.

Joissain tutkimuksissa noin 75 prosenttia nyökyttelytautia sairastavista on kantanut kyseistä sukkulamatoa. Toisaalta sairastumattomista 47 prosentilla on myös löytynyt matoa elimistöstä.

Sairaus näyttäisi leviävän erityisesti jokien lähistöllä, joissa sukkulamato viihtyy. Kuitenkin kyseinen mato on yleinen myös monilla alueilla, joissa tautia ei tavata. Selvittely jatkuu, mutta tautia on vaikea ehkäistä, kun sen syystä ei ole tietoa. Samoin parannuskeinon löytyminen on hankalaa. Tällä hetkellä Uganda kokeilee sairastuneiden hoitoon epilepsiakouristusten hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, mutta oireiden lievittäminen ei sinänsä estä kohtalokasta tautia etenemästä.

Sukkulamatoa levittävät ihmisiin mäkärät, ja oikeastaan mato itse ei sokeutta aiheuta, vaan sen sisällä elävä bakteeri saa ihmisessä aikaan sokeuteen johtavan tulehdusreaktion. Nyökyttelytaudin takanakin voi olla pitkähkö loisketju, joka osaltaan vaikeuttaa syiden selvittelyä.

Myös Hesari näyttää kertoneen taudista.