Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Merkillinen tauti leviää Ugandassa

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 26.12.2011 10:54

Ugandassa leviää outo sairaus: rajua nyökyttelyä aiheuttava, kuolemaan johtava tauti, joka sairastuttaa erityisesti lapsia ja nuoria. Syksyn aikana sairastumisia on raportoitu olleen noin tuhat.

Kohtaus alkaa, kun potilas on syömässä, ja raju nyökyttely muistuttaa hieman epileptistä grand mal -kouristelukohtausta. Myös palelu voi laukaista nyökyttelyn. Ainakin alkuvaiheissa kohtauksen voi myös keskeyttää estämällä lasta syömästä tai viemällä hänet lämpimään. On melkoisen hämmästyttävää, että kohtaus ei ala lainkaan niin helposti, jos lapsi saa ruokaa, joka on hänelle ennestään tuntematonta.

Sairastuneiden kasvu pysähtyy, ja myös heidän älyllinen kehityksensä jää jälkeen. Tauti tuhoaa vähitellen aivot ja johtaa siten kuolemaan. Parannuskeinoa ei tunneta, eikä epidemia ole toistaiseksi alkanut laantua itsekseenkään.

Taudin olemassaolosta ollaan sinänsä oltu pitkään tietoisia: siitä on raportoitu alun perin Tansaniasta vuonna 1962, ja Sudanissa tauti aiheutti epidemian 1980-luvulla.

Nyökyttelytaudin aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa, mutta on mahdollista, että sen aiheuttaa eräs sukkulamato. Onchocerca volvulus on myös paremmin tunnetun jokisokeuden takana. Jokisokeus on (toistaiseksi) nyökyttelytautia paljon yleisempi sairaus – siihen sairastuneita on noin 18 miljoonaa.

Joissain tutkimuksissa noin 75 prosenttia nyökyttelytautia sairastavista on kantanut kyseistä sukkulamatoa. Toisaalta sairastumattomista 47 prosentilla on myös löytynyt matoa elimistöstä.

Sairaus näyttäisi leviävän erityisesti jokien lähistöllä, joissa sukkulamato viihtyy. Kuitenkin kyseinen mato on yleinen myös monilla alueilla, joissa tautia ei tavata. Selvittely jatkuu, mutta tautia on vaikea ehkäistä, kun sen syystä ei ole tietoa. Samoin parannuskeinon löytyminen on hankalaa. Tällä hetkellä Uganda kokeilee sairastuneiden hoitoon epilepsiakouristusten hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, mutta oireiden lievittäminen ei sinänsä estä kohtalokasta tautia etenemästä.

Sukkulamatoa levittävät ihmisiin mäkärät, ja oikeastaan mato itse ei sokeutta aiheuta, vaan sen sisällä elävä bakteeri saa ihmisessä aikaan sokeuteen johtavan tulehdusreaktion. Nyökyttelytaudin takanakin voi olla pitkähkö loisketju, joka osaltaan vaikeuttaa syiden selvittelyä.

Myös Hesari näyttää kertoneen taudista.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Ettei vaan kysymyksessä olisi vaalisyndrooma (cortex selectus electus). Oire esiintyy vaaliehdokkailla, nyökkäily esiintyy kommunikaatiotilanteessa yleismyönteisenä reaktiona mihin tahansa potilaan lähistöllä esille tulevaan vokaali-konsonantti-yhdistelmään, joihin usein liittyy kysymysmerkki.

Oikea diagnoosi! Samaan viittaa kasvun ja henkisen kehityksen pysähtyminen vaalitoimiston väen kesken valituille linjoille. Nyökyttelykin jatkuu aina varmemmin kun ehdokkaat pistelevät samaa tuttua huttua kuin aina ennenkin.

Länsi-, ja Keski-Afrikka tuntuvat olevan jonkinlaisia uusien sairauksien kehtoja.
Maallikkona ei voi olla ajattelematta alueen yleistä bushmeat-ruokavaliota, joka hankitaan pyydystämällä kädellisistä alkaen hyvin monia villieläinlajeja, joita pidetään myös vankeudessa tai myydään lemmikeiksi. Eli ihmisten ja villieläinten vuorovaikutus on jatkuvaa.
Erään teorian mukaan hi-virus on ilmestynyt ihmisiin siirtymällä mutaation kautta simpansseista, onhan niiden SIV:n ja ihmisen HIV:n välillä todettu selvä yhteys.

Länsimaan lääketehtaat suorittavat negrideillä kokeita maksua vastaan ja myös viedään teollisuussaasteita. Tiedä mikä kimara näistä syntyy.

HaMi: Noilla seikoilla on varmasti tekemistä asian kanssa, ja ehkä myös se, että Afrikassa ihminen on elänyt yhdessä suuren eläinvalikoiman kanssa paljon kauemmin kuin muilla alueilla, on tuottanut ison määrän viruksia ja bakteereita, jotka kykenevät siirtymään ihmisestä muihin eläimiin ja toisinpäin.

Käsittääkseni HI-viruksen siirtymisestä simpanssista ihmiseen ollaan jo melko yksimielisiä.

Jo Sudanissa neljässä eri kunnassa aikaisemmin todettu ”nyökötystauti” joka aiheutti epilepsian takaisia oireita ja lopulta esti lasten syömisen kokonaan jolloin he kuolivat nälkään todettiin ulkomailla julkaistujen tietojen mukaan johtuneen lentokoneista levitettävien toksisten aineiden aiheuttamaksi-osana ns. depopulation kokeiluja.-YKn agenda 21 mukaanRion Earth Summit 1992 konferenssin mukaan maapallon väetöä on vähennettävä jopa 85% ja Afrikka on mm koekenttänä kuten uutisista eri tavoin voidaan todeta-valitettavasti.

Hankalaksi käy vanhempien elämä, jos lasten syöminen on estetty kokonaan. Siinä kuolevat sekä lapset että vanhemmat.

Afrikka vaatii kohta palaamista siirtomaakauteen, 60 vuotta sittenhän , siirtomaakautena ,elintaso oli Afrikassa huomattavasti parempi kuin nykyään ja se toimi jopa vilja-aittana,eikä ollut sotia, tauteja eikä nälänhätää.

win-win kaikille. Suomikin säästäisi 1 miljardi euroa per vuosi kehitysmaakuluista.