Mars-mönkijän tulikaste

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Huomenna on jännittävä päivä. Harmillista kyllä, en itse ehdi seuraamaan tapahtumia ja pääsen tarkistamaan vasta jälkikäteen, miten asiat sujuivat. Tätä virkettä kirjoittaessani nollahetkeen on aikaa 0 – 11 – 26 ja sekunteja päälle. H-hetken on määrä koittaa noin 8.30 Suomen aikaa maanantaiaamuna.

Huomenna Curiosity laskeutuu Marsiin.

Kirjoitin mönkijän matkan alkamisesta viime vuoden puolella. Silloin pieniä epäselvyyksiä liittyi siihen, oliko kaikki Curiosityn mukaan lastatun marsperätutkimukseen tarkoitetut kojeet steriloitu ohjesääntöjen mukaan.

Mönkijä on suunniteltu
nimenomaan geologisiin tutkimuksiin, ja sille toivotaan vähintään noin 700 vuorokauden toiminta-aikaa. Curiositylle suunnitelluista tehtävistä kirjoitti juuri pidemmin Marko Hamilo:Curiosityn tiedelaboratoriolla on neljä tehtävää. Se tutkii, onko Marsissa voinut joskus olla olosuhteet, jotka olisivat olleet elämän ylläpitämiselle otolliset, ja se tutkii Marsin kaasukehää ja sääilmiöitä. Lisäksi laitteilla selvitetään planeetan geologiaa ja tehdään tutkimusta, joka auttaa valmistautumaan tuleviin miehitettyihin Mars-lentoihin.” Hamilon juttu löytyy täältä.

Huomenna kahdeksan kuukauden avaruusmatka on ohi ja edessä on yksi Curiosityn uran vaativimmista hetkistä. Laskeutumisen sujumista voi seurata NASA:n sivuilta osoitteesta http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html.

Laskeutumisen kulkuun ja mahdollisiin hankaluuksiin voi tutustua jo ennalta tämän animaation avulla:


LISÄYS: NASA:n suoraa nettilähetystä aiheesta voi seurata tästä: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html