Maisteri osaa vaikka mitä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Osaako maisteri tehdä töitä? Tällaista pohti töitä etsivä yhteiskuntatieteiden maisteri Joni Ulmanen Helsingin Sanomien mielipidepalstalla

”Yliopistolla puhuttiin akateemisista taidoista, joista olisi työelämässä hyötyä. Työnantajat kuitenkin arvostavat konkreettista ammattiosaamista. Pelkkä ajattelun oppiminen, kokonaisuuksien hahmottaminen tai yhteiskunnallisen kirjallisuuden lukemisen osaaminen eivät ole kärjessä työnhaussa, vaikka puhutaan asiantuntijatyöstä”, Ulmanen kirjoittaa. 

Jokainen koulutettu mutta työttömäksi jäänyt on tuhlausta. Koulutusta vastaavan työpaikan löytyminen on paitsi yhteiskunnan resurssoinnin onnistumista, myös olennaisen tärkeää ihmiselle itselleen. 

Koulutetaanko korkeakouluissa sitten ihmisiä väärin? Ulmanen kirjoittaa: ”Ongelma on, että generalistitutkinnon alojen maisterit eivät valmistu suoraan mihinkään ammattiin, vaan heidän pitää keksiä ammattinsa itse. – – Yleissivistävä koulutus ei paljon paina, kun konkreettista sanallistettavaa osaamista tai työkokemusta ei ole kertynyt.”

Valmistuin ”generalistitutkintojen alalta” filosofian maisteriksi vuonna 2001. Aikaa on kulunut – ja muutoksia tullut. Siirtymä opinnoista työelämään otetaan nyt huomioon aivan toisella tapaa kuin omana opiskeluaikanani. On erilaisia ammattikuvakursseja ja mentoriohjelmia; työelämä on läsnä puheissa opintojen alusta saakka. Ulmasen kokemus on silti tosi eikä varmastikaan ainutlaatuinen. Paljon täytyy siis vielä tehdä.