Maapallon luonto on kuin hankala pihapuu

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Pieni uutinen, mutta kertoo niin paljon luontosuhteestamme: ”Lähes sata lintua kuoli, kun tilhiparvi törmäsi kerrostalon lasiaitaan Kuopiossa (- -) Taloyhtiö pohtii nyt pihlajien poistamista pihalta.”

Kyseessä on Ylen verkkosivujen uutinen, jossa kerrotaan tilhiparven tragediasta Kuopiossa. Pihlajanmarjoista nauttimassa olleet linnut törmäsivät pihaa reunustavaan lasiaitaan. Suurin osa kuoli törmäyksessä, ja muutama kymmen päätyi hoitoon vapaaehtoisen huomiin. Alun perin tapahtumista kertoi Ilta-Sanomat 8. helmikuuta.

Ikkunat ja lasiseinät ovat tunnetusti suuri vaara linnuille. Linnut törmäävät myös sähkölinjohin ja toisinaan tuulivoimaloihin. Ilotulitukset tappavat lintuja, ja silloin kuolinsyy on luultavasti stressi. Kuopiosta kuuluneessa uutisessa ei siis ollut sinänsä mitään uutta, ja Ylen artikkeli tekikin surulliseksi oikeastaan aivan muusta syystä.

Millaisia keinoja Kuopiossa suunnitellaan, jotta linnut tulevaisuudessa säästyisivät? Ylen jutussa haastatellaan monia asianosaisia, ja joukossa on hyviäkin ehdotuksia aina lasin eteen kiinnitettävästä säleiköstä haukkatarroihin. 

Vaan ehdotellaan siellä muutakin: Pihlajien poistoa – ja vieläpä ensisijaisena keinona – sekä lintujen karkottamista pelotteilla.