Maailmankatsomus ei ole pelkkää uskontoa

Uskontokuntiin kuulumattomien osuus suomalaisista kasvaa koko ajan.

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Uskontokuntiin kuulumattomien osuus suomalaisista kasvaa koko ajan. Kirkosta eroaa vuosittain noin 50 000 henkilöä, eivätkä kirkkoon liittyneiden tai muihin uskontokuntiin kuuluvien maahanmuuttajien määrä riitä nitistämään uskonnottomien kasvavaa osuutta.

Kirkon oman arvion mukaan 2030-luvun puolivälin jälkeen enää puolet suomalaisista kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Uskontokuntaan kuulumaton ihminen ei tietenkään läheskään aina ole uskonnoton. Syitä kirkosta eroamiselle on paljon, ja toisaalta kaikille syvästikin uskonnollisille ihmiselle ei luontevasti löydy lain edessä virallistettua uskontokuntaa, jonka jäseneksi liittyä. Moni myös kavahtaa ankaralta kuulostavaa uskonto-termiä, mutta kokee erilaiset hengellisyyden muodot tärkeiksi.

Silti Suomi maallistuu kovaa vauhtia ja on tehnyt niin jo pitkään. On aavistuksen turhauttavaa, että virallisen Suomen suhtautuminen uskonnottomuuteen kulkee aina monta askelta jäljessä.

Itse asiassa tuntuu, että yhteiskunnan on monessa kohtaa paljon helpompi suhtautua mihin tahansa uskontoon kuin uskonnottomuuteen.