Maailman haudatuin eläin

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Eilen alkoi Eläinten viikko. Kaikkiaan 62. kerran vietettävällä viikolla on tarkoitus kiinnittää päättäjien ja kansan huomio eläinten hyvinvointiin ja oikeuksiin.

Eläinten viikko käynnistyy lokakuun neljäntenä päivänä, koska se on Franciscus Assisilaisen, fransiskaanimunkkikunnan perustajan, muistopäivä. Franciscus ilmeisesti piti luonnosta ja eläimistä.

Käsittääkseni Eläinten viikko on kohdistettu nimenomaan ihmisen läheisyydessä – tai ihmisen armoilla – elävien eläinten, kuten tuotanto- ja lemmikkieläinten hyvinvointiin.

Lemmikkieläinten hyvinvoinnista puhuttaessa nostetaan usein esiin kysymys, onko lemmikkien pitäminen eettistä lainkaan. Asiasta on kirjoittanut esimerkiksi Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen kirjassaan Lemmikkielämää.

Olen Turusen kanssa ehdottoman samaa mieltä, että eksoottisten eläinten, käärmeiden ynnä muiden pitäminen on monella tapaa turhaa ja usein myös täysin väärin. Eläimiä pyydystetään viidakosta, näännytetään salakuljetusmatkojen ohessa, pidetään oloissa, jotka eivät niille kerta kaikkiaan sovi. Oli hätkähdyttävä tieto, että uhanalaista tiikeriä itse asiassa löytyy maailmasta varsin paljon – kannasta vain reippaasti suurin osa asuu yksityisissä eläintarhoissa.

Turunen kuitenkin haluaisi lopettaa myös vaikkapa koiran pidon lemmikkinä. Toki siinäkin asiassa – niin kuin missä tahansa muussakin – riittäisi parannettavaa. Sairaita rotuja ei pitäisi jalostaa, lemmikin ekologista jalanjälkeä tulisi ajatella, pitäisi keksiä, miten estetään lemmikkien laiminlyönti.

Mutta onko epäeettistä pitää lemmikkinä eläinlajia, joka on nimenomaan evoluutiossaan kehittynyt ihmisen seuralaiseksi? Koiraa ei olisi olemassa ilman ihmistä, ja se on monin tavoin sopeutunut nimenomaan elämään ihmisen kanssa. Jos parin kuukauden ikäinen koiranpentu saa valita ihmisen ja emon väliltä, se valitsee ihmisen.

Ensimmäiset merkit koirasta ovat yli 30 000 vuoden takaa (jotain mittakaavaa asialle antanee se, että silloin oli vielä neandertalilaisia). Laji runsastui vauhdilla noin 12 000 vuotta sitten ja levisi kaikille asutuille mantereille ihmisen vanavedessä.

Koira on siis reippaasti vanhempi asiakuin kirjoitustaito (noin 5 000 vuotta) tai kristinusko (2 000 vuotta). Eikö tuollaisella innovaatiolla pitäisi olla jo kulttuuristakin arvoa? Ihminen pyrkii säilyttämään häviävät kielet, muinaiset luolamaalaukset – miksei siis ensimmäistä seuralaislajiaan?

Merkittävä osa 5 000 – 14 000 vuoden ikäisistä koiralöydöistä on muuten peräisin haudoista. Koira on maailman haudatuin eläin. Myös ihmisen ja koiran yhteisiä hautoja tunnetaan kaikilta asutuilta mantereilta.

Osoittakaapa Eläinten viikon aikana hieman kunnioitusta koiralle, muistolle 30 000 vuoden takaa!

(Alla erittäin epätieteellinen koiravideo, mutta minua se naurattaa aina.)