Lyhyt mutta kirkastettu tietokirja elonkirjon katoamisesta

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

On aika jatkaa luonnon monimuotoisuutta ja luontokatoa sivuavien tietokirjojen käsittelyä! Tarkoituksenani oli kirjoittaa lokakuun aikana viidestä kirjasta. Elämä muine kiireineen tuli kuitenkin väliin, ja hoidan urakan loppuun vasta nyt.

Tässä bloggauksessa käsittelen toimittaja-tietokirjailija Juha Kauppisen lokakuussa ilmestynyttä Monimuotoisuus: Lyhyt oppimäärä -kirjaa. 

Juha Kauppinen ei ole ensimmäistä kertaa asialla. Hänen vuonna 2019 ilmestynyt ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla huomioitu tietokirjansa Monimuotoisuus: Kertomuksia katoamisista on teos, joka on ollut minulle erittäin merkityksellinen. Se auttoi sanoittamaan monimutkaisia ilmiöitä, toimi vertaistukena ympäristöahdistuksen keskellä ja sai hienosti näkyvyyttä äärimmäisen tärkeälle asialle.

Nyt Kauppiselta on siis ilmestynyt uusi kirja lähes samalla otsikolla. Monimuotoisuus: Lyhyt oppimäärä on Siltala-kustantamon esittelyn mukaan kirjoitettu erityisesti nuorelle yleisölle, mutta sen korostetaan sopivan kaikille, jotka eivät ”ehdi uppoutua kuukausiksi pitkiin reportaaseihin”. (Uskon, että jokin välimuotokin tosin löytyisi.)

Esittelyssä myös korostetaan kirjan tarjoavan luontokatoon ratkaisuja, ja tulkitsen tätä niin, että tekstissä on mukana ratkaisuehdotuksia enemmän kuin aiemmassa kirjassa.