Luontopelot lisääntyvät - mutta onko luontoviha vaarallisempaa?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kuukausi sitten julkaistiin tutkimus, joka pääsi mielenkiintoisesta aiheestaan huolimatta livahtamaan tutkani ohi: biofobia, luonnon pelko siis, yleistyy kaupunkilaisten joukossa. 

Turun yliopiston apulaisprofessori Ricardo A. Correian ja Italian kansallisen tutkimusneuvoston ekologi Stefano Mammolan tutkimuksessa käytiin läpi biofobioita käsitteleviä verkkohakuja. Jos ihmistä pelottavat kovasti esimerkit hämähäkit, hän etsii tietoa tästä fobiasta netin kautta, tutkijat päättelivät. Materiaalina he käyttivät maailmanlaajuisia Google-hakuja. Mukana oli 25 erilaista luontoon tai eläimiin liittyvää fobiaa, kuten edellä mainittu araknofobia sekä hylofobia, metsien pelko.

Alkuperäinen tutkimusartikkeli löytyy tästä linkistä ja Turun yliopiston tiedote puolestaan täältä.

Tutkimuksesta ovat uutisoineet ainakin Yle ja MTV.

Osalla luontoon liittyvistä fobioista on vahva biologinen pohja. On aina ollut järkevää pelätä vaikkapa käärmeitä, koska ne voivat olla vaarallisia, ja siksi kavahdamme jopa käärmeenmuotoista oksaa. Joskus fobioiden taustalla ovat henkilökohtaiset, ikävät kokemukset. Ihminen voi pelätä hevosia tai koiria, koska sellainen on joskus satuttanut häntä.