Luontaistuote voi viedä lääkkeesi tehon

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Luontaistuotteita syödään ja myydään Suomessa tasaisen varmasti. Arvioiden mukaan kaksi kolmasosaa aikuisväestöstä syö luontaistuotteiksi laskettavia ravintolisiä tai rohdosvalmisteita ainakin ajoittain. Nyt kasvussa on erityisesti nukahtamista helpottamaan tarkoitettujen valmisteiden myynti.

Luontaistuotteita on kovin erilaisia. Elintarvikelainsäädännön valvomia ravintolisiä ovat muun muassa vitamiinit ja kivennäisaineet, painonhallintavalmisteet, rasvahappovalmisteet ja urheiluravinteet. Kasvirohdosvalmisteita koskee puolestaan lääkelaki. Paljon käytettyjä rohdoskasveja ovat mäkikuisma, valeriaana eli rohtovirmajuuri, neidonhiuspuu sekä auringonhattu.

Kun keskustellaan luontaistuotteista, keskustellaan ehkä liikaakin niiden tehosta – tai tehon puutteesta. Eräs tärkeä seikka, josta ihmiset saisivat olla useammin tietoisia, on nimittäin luontaistuotteiden vaikutus lääkitykseen. Siinä liikutaan vaarallisilla vesillä.

Science News -sivusto uutisoi juuri vihreän teen ikävän haittapuolen. Vihreää teetä mainostetaan terveysväittämin, mutta sen sisältämät katekiinit häiritsevät verenpainelääkityksen imeytymistä elimistöön. Kahden päivittäisen teekupillisen nauttiminen laski japanilaistutkimuksessa veren lääkepitoisuuden niinkin alas kuin 24 prosenttiin halutusta.

Vihreää teetä nautitaan paitsi juomana, myös kapseleina. Teeuutekapseleissa katekiinipitoisuus on paljon suurempi kuin juomana nautitussa teessä, mutta niitä ei tutkimuksessa vielä ollut mukana. Oletettavasti niiden vaikutus on juomaa vahvempi.