Luomu aiheuttaa itsekkyyttä ja huono johtopäätös päänsärkyä

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen internetsivuillaan tutkimustuloksen, joka on aiemminkin saanut julkisuutta. ”Luomuruoka tekee omahyväiseksi”, kerrotaan jo jutun otsikossa.

Tutkijat olivat näyttäneet joukolle ihmisiä erilaisten ruokien kuvia. Ihmiset, joille näytettiin kuvia luomuruuasta, olivat jälkeenpäin vähemmän halukkaita auttamaan ventovierasta avuntarvitsijaa kuin esimerkiksi leivonnaisten kuvien katselijat. He olivat myös moraalisesti tuomitsevampia kokeen jälkeen kuin leivosryhmän koehenkilöt.

Tästä siis on vedetty johtopäätös, että ”luomuruoka on moraalinen valinta, ja se voi saada ihmiset tuntemaan itsensä muita paremmiksi”. Väite on peräisin tutkimuksen tekijöiltä itseltään.

Väite on käytettyjen metodien valossa varsin kummallinen. Ainakin seuraavat kysymykset heräävät heti:

  • Millä tavoin kuvien pakollinen katselu vertautuu siihen, että yksilö itse tekee ostopäätöksen? Luomuvaihtoehdon ostava tekee päätöksensä vapaaehtoisesti. Koeryhmä ei voinut itse valita, millaisia kuvia katselee.
  • Millä tavoin kuvia katsellut koeryhmä vertautuu siihen todelliseen ryhmään, joka ostaa luomutuotteita? Luomutuotteiden ostajilla on varmaan jonkinlainen erottuva profiili. Koejärjestelyssä luomukuvia katselleiden profiili ei sitä vastaa.
  • Jos ihminen ei normaalisti osta luomutuotteita, vaikuttaako kuvien katselu erilailla häneen kuin henkilöön, joka on ahkera luomutuotteiden kuluttaja?
  • Millä tavoin kuvien katselu on verrattavissa tuotteiden todelliseen kuluttamiseen, siis valintaan, ostamiseen ja syömiseen?
  • Koska porkkanasta ei voi ulkonäöstä päätellä, onko se tuotettu luomustandardien mukaan, kuvista täytyy muuten tulla selvästi ilmi, että kyse on luomutuotteesta. Kuinka tällainen luomuuden ”ylikorostaminen” vertautuu tositilanteeseen, jossa ihminen valitsee kananmunarasioista sen, jonka hän ostaa aina, eikä sinänsä aktiivisesti ajattele ostavansa luomua?
  • Kuinka yksikään itseään tutkijana pitävä henkilö uskaltaa tehdä tuollaisilla metodella ko. johtopäätöksen?

Tutkimustuloksesta ei ole vedettävissä niin kausaliteettia kuin korrelaatiotakaan luomuruuan yhteydestä henkilön omahyväisyyteen. Sen sijaan tuntuu, että kaikkein kurjimmista tutkimuksista saa tehtyä kaikkein raflaavimmat otsikot. Sitä en tiedä, onko ilmiö kausaliteettia vai korrelaatiota.