Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Luomu aiheuttaa itsekkyyttä ja huono johtopäätös päänsärkyä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 29.6.2012 09:11

Helsingin Sanomat uutisoi eilen internetsivuillaan tutkimustuloksen, joka on aiemminkin saanut julkisuutta. ”Luomuruoka tekee omahyväiseksi”, kerrotaan jo jutun otsikossa.

Tutkijat olivat näyttäneet joukolle ihmisiä erilaisten ruokien kuvia. Ihmiset, joille näytettiin kuvia luomuruuasta, olivat jälkeenpäin vähemmän halukkaita auttamaan ventovierasta avuntarvitsijaa kuin esimerkiksi leivonnaisten kuvien katselijat. He olivat myös moraalisesti tuomitsevampia kokeen jälkeen kuin leivosryhmän koehenkilöt.

Tästä siis on vedetty johtopäätös, että ”luomuruoka on moraalinen valinta, ja se voi saada ihmiset tuntemaan itsensä muita paremmiksi”. Väite on peräisin tutkimuksen tekijöiltä itseltään.

Väite on käytettyjen metodien valossa varsin kummallinen. Ainakin seuraavat kysymykset heräävät heti:

  • Millä tavoin kuvien pakollinen katselu vertautuu siihen, että yksilö itse tekee ostopäätöksen? Luomuvaihtoehdon ostava tekee päätöksensä vapaaehtoisesti. Koeryhmä ei voinut itse valita, millaisia kuvia katselee.
  • Millä tavoin kuvia katsellut koeryhmä vertautuu siihen todelliseen ryhmään, joka ostaa luomutuotteita? Luomutuotteiden ostajilla on varmaan jonkinlainen erottuva profiili. Koejärjestelyssä luomukuvia katselleiden profiili ei sitä vastaa.
  • Jos ihminen ei normaalisti osta luomutuotteita, vaikuttaako kuvien katselu erilailla häneen kuin henkilöön, joka on ahkera luomutuotteiden kuluttaja?
  • Millä tavoin kuvien katselu on verrattavissa tuotteiden todelliseen kuluttamiseen, siis valintaan, ostamiseen ja syömiseen?
  • Koska porkkanasta ei voi ulkonäöstä päätellä, onko se tuotettu luomustandardien mukaan, kuvista täytyy muuten tulla selvästi ilmi, että kyse on luomutuotteesta. Kuinka tällainen luomuuden ”ylikorostaminen” vertautuu tositilanteeseen, jossa ihminen valitsee kananmunarasioista sen, jonka hän ostaa aina, eikä sinänsä aktiivisesti ajattele ostavansa luomua?
  • Kuinka yksikään itseään tutkijana pitävä henkilö uskaltaa tehdä tuollaisilla metodella ko. johtopäätöksen?

Tutkimustuloksesta ei ole vedettävissä niin kausaliteettia kuin korrelaatiotakaan luomuruuan yhteydestä henkilön omahyväisyyteen. Sen sijaan tuntuu, että kaikkein kurjimmista tutkimuksista saa tehtyä kaikkein raflaavimmat otsikot. Sitä en tiedä, onko ilmiö kausaliteettia vai korrelaatiota.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Minuakin kyllä uutinen harmittaisi, jos luomua ostaisin.

”luomuruoka on moraalinen valinta”

Ihan varmasti sitäkin.

”ja se voi saada ihmiset tuntemaan itsensä muita paremmiksi”

Kyllä, ja siitä on nyt näyttöäkin. Toki luomun katselu on eri asia kuin sen ostaminen ja syöminen, mutta kyllä luomun syöjät yleensä myös luomua näkevät.

Yleensä pidän blogistasi, mutta nyt taitaa näköä haitata se, että ostat itse luomua? Ei se mitään, niin minäkin välillä. En siksi, että olisin joku biodynaaminen hörhö, vaan koska luomu tuo joitakin muita laatutakeita vaikkapa munien tuotannosta.

Enivei, introspektiokin paljastaa, että luomun ajatteleminen aktivoi aivojen moraalista koneistoa, siksi varmaankin tällainen tulos on mahdollinen.

Jospa asia onkin niin että kus’päät haluavat brassata myös luomulla?

Tutkimuksista viis, mutta luomu ruoan ja -viljelyn suosiminen on kyllä melkoista omahyväisyyttä tai ainakin soleutta ja silmien sulkemista maailman nälkäisten hädälle. Eihän luoinnonmukaisella tuotannolla missään tapauksessa voida viljellä sellaista ruokamäärää jota köyhissä maissa tarvitaan.

Nämä ”fariseukset” pitäis taluttaa paikan päälle katsomaan kun lapsia kuolee NÄLKÄÄN joka päivä.

Luomuaate (vaikkakin kuolleena syntynyt) on aate muiden joukossa; sen kannattajat tietenkin toivovat aatteensa leviävän ympäri maailman. Täällä yltäkylläisyyden keskellä sikiää kaikenlaisia ”huithapeliporukoita”, joille pitäisi laittaa ”jauhot suuhun” alkuunsa ellei maailmassa olisi huutava pula jauhoista jo muutenkin.

Jako ”luomuun” ja ”leivonnaisiin” vaikuttaa tosi oudolle.
Mihin ryhmään kuuluvat luomuleivonnaiset?

Sinänsä voi olla uskottavaa, että ”makealla mässäillet”, vaikkapa vain silmien kautta, kokevat huonoa omatuntoa ja tahtovat almuilla hyvittää omat syntinsä.

Näitä luetaan juuri nyt