Linkkejä skeptisiin videoihin

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kaiken kiireen keskellä tyydyn tänään antamaan vain linkkivinkkejä.

Skepsiksellä on YouTubessa oma kanava, jonne tulee uutta sisältöä vaihtelevalla tahdilla. Kanava löytyy tästä: https://www.youtube.com/user/SkepsisFinland?feature=watch

Kanavalla julkaistaan Skepsiksen järjestämät yleisöluennot sekä silloin tällöin elävää kuvaa muistakin tapahtumista. Ehdoton hitti on ollut James Randin Suomessa kesällä 2010 pitämä esitys.

Minulla on taikurista lämpimät muistot – saman päivän aamuna osallistuin homeopaattiseen joukkoitsemurhaan Randin ja muun muassa Pertti Jarlan kanssa. En ole vieläkään kuollut, mutta vähitellen, vähitellen…

Skepsiksen videoiden kuvauksen ja editoinnin takana on Ville Aarnikko, jonka ideasta koko kanava sai alkunsa. Projekti on ollut varsin onnistunut: videoita katsotaan, ja ne ovat kaiken kaikkiaan kustannustehokas tapa tuottaa sisältöä ja ylipäätään järjestää toimintaa. Hyvät varusteet toki maksavat ja ilman osaamista lopputulos olisi aivan jotain muuta kuin sujuvaa katsottavaa.

Aarnikolla on YouTubessa myös toinen, juuri käynnistynyt ja samassa aihepiirissä liikkuva projekti. Tiede ja arki -kanavalla tulee olemaan lyhyitä haastatteluja ja ”tietoiskuja” ajankohtaisista tiedeaiheista.

Ensimmäinen Tiede ja arki -jakso käsittelee eläinten uskomushoitoja. Nykyäänhän lemmikkieläimille on tarjolla vaikka minkälaista huuhaata, varsinkin homeopatiaa, jota saattavat tarjota myös oikeat eläinlääkärit. Ilmeisesti homeopaattisia hoitoja käytetään jonkin verran tuotantoeläimilläkin varsinkin luomutuotannossa.

Yhdistysten ja yksittäisten henkilöiden omilla pienen budjetin julkaisukanavilla on rooli mediakentän pirstoutumisessa, mutta tällaista pirstoutumista soisi tapahtuvan enemmänkin. Laadukas moniäänisyys on arvokasta.