Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Lasi punaviiniä vaalien kunniaksi?

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 22.1.2012 17:26

Moni viettää vaalivalvojaisiltaa punaviinipullon ääressä. Pari viikkoa sitten mediassa liikkui huolestuttavaa tietoa siitä, että osa punaviinin terveysvaikutuksista ei olisikaan totta – muuan tutkija oli nimittäin jäänyt kiinni pitkään jatkuneesta vilpistä.

Kyseinen tutkija on Connecticutin yliopistossa työskennellyt Dipak K. Das. Hänen tutkimustuloksensa vuosien ajalta puolustivat ajatusta siitä, että punaviinin sisältämällä resveratrolilla olisi terveyttä, muun muassa veren ominaisuuksia edistäviä vaikutuksia.

Resveratroli on kasvien tuottama fenoliyhdiste, joka on koe-eläimillä muun muassa vähentänyt syöpäalttiutta, tasannut verensokerin vaihtelua, heikentänyt tulehdusreaktion ikäviä vaikutuksia veressä sekä pidentänyt ikää.

Dasin tutkimuksista tehdyn selvityksen mukaan hän on vääristellyt tuloksia ja dataa ainakin 26 tutkimusartikkelissa.

Mutta ei hätää – Dasin tutkimukset ovat vain pieni osa resveratrolin terveysvaikutuksia koskevaa tutkimuskenttää eivätkä edes mitenkään keskeisessä roolissa siinä.

Tiedemaailman käsitys punaviinin ominaisuuksista ei Dasin tapauksesta hetkahtanut. Enemmän siihen ovat vaikuttaneet uudet, syyskuussa julkaistut tiedot sirtuiini-proteiinien ominaisuuksista. Niiden kautta resveratrolikin lopulta soluihin vaikuttaa. Voi olla, että nimenomaan sirtuiinit eivät kykenekään pidentämään ikää sillä tavoin kuin aiemmin on ajateltu.

Mielenkiintoista ja kiihkeää tulosiltaa kaikille! Punaviini ei välttämättä pidennä ikää, mutta saattaa silti lisätä riemua tai pehmentää pettymystä.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Voiko joku oikeasti rehellisesti sanoa, että alkoholi on ”terveellistä”?

Kuinka valtavan itsepetoksen uhri pitää olla, että moiseen puppuun on alunperin uskonut… Ei voi ymmärtää, ei sitten millään.

Punardia ei kyllä juoda näissä vaaleissa, mutta vihreästi tuotetulle luomulle on tilausta.

Onhan alkoholilla myös rentouttava vaikutus, siis punaviinillä. Raivoraittiille voi suositeella punaisia rypäleitä joista sitä kyseistä resveratrolia myös saa, tosin sillä ei ole samaa ”hilpeyttävää” vaikutusta.

Jos on synkkä mieli niin synkkänä pysyy. Ehkä Paavo Väyrysen pitäisikin nyt vetää punaviinistä kunnon ”perskännit”.

”Punaviini ei välttämättä pidennä ikää, mutta saattaa silti lisätä riemua tai pehmentää pettymystä.”

Vanha viisaus sanoo, että alkoholia pitäisi juoda iloon, ei suruun. Eli tuo aiemman viestin perskännit kun vtuttaa on huono ohje, vaikka on Suomessa niiiiiiiiin kovin suosittu. Siksi Suomessa varmaan onkin niin synkkää.

Toisaalta (ulkomainen) tutkimus/-kset on todennut, että voittaneen joukkueen kannattajat tappelevat enemmän kuin hävinneen. Johtuu varmasti tuon ym. viisauden toteuttamisesta. Rähinäjuomahan se on pohjimmiltaan.

Paavon muisteltiin joskus tiedustelleen voiko vitutukseen kuolla? Ilmeisesti vastaus on kielteinen koska hän näyttää olevan elinikäinen presidenttiehdokas, ei koskaan presidenttinä ja elää vielä.

Punaviiniä juovat yleensä hyvin toimeentulevat ja siksi terveet yksilöt. Punaviinistä nauttiminen vaatii kehittyneitä ja koulittuja makuhermoja. On se vaan paremman kansankerroksen huveja. Köyhät juo raakaa viinaa ja korvikkeita ja sairastelevat herroja enemmän. Köyhät saavat kaikista elämän ”viineistä” heikomman jakelun ja kuolevat nuorena. Se siitä viinien terveellisyydestä ja asian tutkimisesta.

Viinin vastustaminen on epäkristillistä, sillä Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli se viinijuttu häissä. Viini on viisasten juoma ja antaa alistetulle rohkeutta sanoa ja toimia todellisen tahdon mukaan kuin myös taitelijoille se on innostuksen lähde. Jos köyhä rahvas saisi oivaltaa tämän, se olisi uhka eliitille, siksi on peloteltava viinin vaaroilla ja annettava rahvaan juopotella kovalla viinalla Kyse on yhteiskuntaluokkien valtataistelusta.

Sen verran vaalitulos pännii, että otan vielä lasin punaviiniä ennen WWIII:n syttymistä 27.1.2012.

Koska viini on herrain juomaa, sen oikeaa nauttimistapaa ei opeteta. Rahvas juo pullon suusta kossua, mutta eliitti juo sellaisesta lasista, johon voi työntää nokkansa vastanottamaan ihanauudet. Siihen on kehitety sanasto, jota rahvas ei ymmärrä. se on muodollisesti suomea, mutta todellisuudessa vain harvoille avautuvaa kaanankieltä kuten tamminen, rehvastoiminen ym. salasanat. Viinin lipitys on naismaista ja miehetkin sitä tekevät päästäkseen puutarhoihin maistelemaan ja haistelemaan tuoksuja.

Kun siinä keskikaljassa on niin onneton maku.. ja kossussa ei makua ollenkaan. Mieluummin juon parempia juomia ja vähemmän. On päänsärkykin pienempi aamulla.

Kylla ainakin meikalla meni vahan tuhdimpaakin. Oli se sen arvoista.

SDP:n, Rakkauden Puolueen, 30-vuotinen valtakausi paattyi.

On tulevalla presidentilla, Niinisto tai Haavisto, ei valia, taysi tyo nostaa Suomi siita alennustilasta mihin eritoten Halonen Suomen vei.