Lapsiystävällistä tiedettä nettiin, kiitos!
Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt ruveta tukemaan lasten tiedekasvatusta. Ministeriö jakaa ensimmäistä kertaa avustuksia lapsille ja nuorille suunnattuihin tiedekasvatushankkeisiin. Haku on auki vielä jonkin aikaa.
Haun takana on ministeriön asettama tiedekasvatuksen työryhmä. Työryhmän on tarkoitus luoda ehdotuksia ”tiedekasvatuskulttuurin” edistämiseksi päiväkodeissa, esikouluissa, kouluissa, kerhoissa ja esimerkiksi tiedekeskuksissa, -kilpailuissa ja -tapahtumissa. ”Avustettavien hankkeiden valinnassa painotetaan yhteistyöverkostojen luomista sekä hankkeita, joissa hyödynnetään digitaalisten tietoaineistojen avautumista sekä tietoverkkoja ja sosiaalista mediaa.”
Mitä ”tiedekasvatuskulttuurin” edistämisellä halutaan saada aikaan? Työn tavoitteena on ministeriön tiedotteen mukaan ”lisätä kiinnostusta tieteeseen ja tutkimukseen, varmistaa kyky ymmärtää tieteen ja tutkimuksen prosesseja ja tuloksia sekä tukea tutkijanuran houkuttelevuutta”.
Jonkinlaista tieteen brändin kirkastamista, siis.
Lapsille alkaa löytyä tiedesisältöä elämään jo ihan mukavasti. Tiedekeskus Heureka on paitsi rakentanut näyttelynsä lapsiystävällisesti, myös järjestänyt pitkään erityisiä tiedeleirejä eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Samoin ainakin Ursan jäsenseurat ovat järjestäneet tähtitiedekerhoja ja -leirejä. Televisiossa pyöri Ylen Galaxi-nuortenmakasiinin Aivokeskus, nuorten tiedeohjelma. Lasten ja nuorten tietokirjallisuutta ilmestyy koko ajan lisää.
Ehkä lasten ja nuorten kohdalla on pula nimenomaan digitaalisesta tiedesisällöstä. Lapset kasvavat aikuisiksi älypuhelin tai tabletti kädessään, ja jos heille haluaa markkinoida tiedettä, se kannattaa tehdä juuri netissä. Onneksi opetus- ja kulttuuriministeriö tuntuu haluavan panostaa nimenomaan tähän puoleen.
Mainostin vähän aikaa sitten Tiedetuubi-sivustoa. Mistähän löytyisi vastaavanlainen lapsille – ja vieläpä sellainen, joka ei heti toisi lapselle mieleen koulua tai koulun oppimateriaaleja?