Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Lapsilisän menetys on liian kova keino rokotevastaisuuteen

Blogit Tarinoita tieteestä 25.7.2016 11:56
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara - avatar
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Suomessa on viime viikkoina käyty keskustelua rokotuksista, mikä on hieno asia. Keskustelun taisi panna liikkeelle Helsingin Sanomien artikkeli Pietarsaaressa vellovasta rokotevastaisuudesta.

Kun monesti rokotevastaisuus keskittyy uusiin rokotteisiin, vaikkapa tytöille jaettavaan ja kohdunkaulansyöpää torjumaan tarkoitettuun HPV-rokotteeseen, Pietarsaaressa pahassa vastatuulessa ovat myös jo pitkään rokoteohjelmassa mukana olleet pienten lasten rokotukset. Esimerkiksi vuonna 2013 syntyneistä MPR-rokotteen sai Pietarsaaressa vain 83 prosenttia. Rokotekattavuuden pitäisi olla noin 95 prosenttia, jotta suoja olisi riittävä.

Pietarsaaren tilanne on hyvä esimerkki siitä, kuinka suurta vahinkoa yksittäiset toimijat voivat saada aikaan. HS:n artikkelissa kerrottiin rokotevastaista nettisivua pitävästä Linda Karlströmistä, jonka ajatukset olivat monen rokottamatta jättämisen taustalla. Aiemmin on puhuttu muun muassa siitä, kuinka paikkakunnilla, joilla rokotevastainen Magneettimedia-lehti ilmestyi, näkyi notkahdus rokotetilastoissa. Valitettavasti valheet ja väärät luulot vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen siinä missä perusteltu asiantuntijatietokin.