Lapsilisän menetys on liian kova keino rokotevastaisuuteen

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Suomessa on viime viikkoina käyty keskustelua rokotuksista, mikä on hieno asia. Keskustelun taisi panna liikkeelle Helsingin Sanomien artikkeli Pietarsaaressa vellovasta rokotevastaisuudesta.

Kun monesti rokotevastaisuus keskittyy uusiin rokotteisiin, vaikkapa tytöille jaettavaan ja kohdunkaulansyöpää torjumaan tarkoitettuun HPV-rokotteeseen, Pietarsaaressa pahassa vastatuulessa ovat myös jo pitkään rokoteohjelmassa mukana olleet pienten lasten rokotukset. Esimerkiksi vuonna 2013 syntyneistä MPR-rokotteen sai Pietarsaaressa vain 83 prosenttia. Rokotekattavuuden pitäisi olla noin 95 prosenttia, jotta suoja olisi riittävä.

Pietarsaaren tilanne on hyvä esimerkki siitä, kuinka suurta vahinkoa yksittäiset toimijat voivat saada aikaan. HS:n artikkelissa kerrottiin rokotevastaista nettisivua pitävästä Linda Karlströmistä, jonka ajatukset olivat monen rokottamatta jättämisen taustalla. Aiemmin on puhuttu muun muassa siitä, kuinka paikkakunnilla, joilla rokotevastainen Magneettimedia-lehti ilmestyi, näkyi notkahdus rokotetilastoissa. Valitettavasti valheet ja väärät luulot vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen siinä missä perusteltu asiantuntijatietokin.

Ylen Sanna Ukkola kirjoitti kolumnissaan, että ”lapsen rokottamatta jättäminen on äärimmäisen itsekästä toimintaa. Siinä vanhemmat eivät riskeeraa pelkästään oman lapsensa terveyttä vaan myös ympärillä olevien lasten terveyden”. Siitä olen täsmälleen samaa mieltä.

Sen sijaan en ole samaa mieltä kuin keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, jonka mielestä lapsiltaan rokotteet eväinneiltä vanhemmilta pitää kieltää oikeus lapsilisään. Kärnä on kertonut valmistelevansa asiasta lakialoitetta.