Lapsi tarvitsee tietoa

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Skepsis ry myönsi vuoden 2011 Sokrates-palkinnon YLE:n Galaxi-ohjelmalle Aivokeskus-osion esittämisestä.

Sokrates-palkinto myönnetään taholle, joka on edellisenä vuonna kunnostautunut rationaalisen ajattelun edistämisessä. Avaruuslaboratorio Aivokeskus on osa koululaisille suunnattua televisio-ohjelmaa, joka houkuttelee katsojiaan pohtimaan arkipäivän mysteereitä. Skepsiksen mukaan ”arjen ilmiöitä selittävät tieteelliset kokeet soveltuvat hyvin televisioruutuun ja parhaimmillaan herättävät yleistä kiinnostusta luonnontieteisiin”. Ohjelman on tuottanut Jari Mäkipää, ohjannut Kristiina Luodes, käsikirjoittanut ja juontanut Kirsi Puustinen sekä suunnitellut ja juontanut Jarno Mikkonen.

jpg

Olin itse mukana myöntämässä palkintoa. Aivokeskus on palkintonsa ansainnut jo siitäkin syystä, että lapsille ja nuorille tehdään huolestuttavan vähän tiedeohjelmia ja tietokirjoja.

Miksi sitten pitäisi tehdä? Eikö tieteen ja tieteellisen maailmankuvan ”pakkosyöttäminen” lapsille vertaudu aivopesuun millä tahansa ideologialla? Eikö lasten pitäisi antaa muodostaa maailmankuvansa ja -katsomuksensa itse, aivan ilman virallisia totuuksia?

En kuitenkaan haluaisi ajatella lapsia ”tyhjinä tauluina”, jotka ovat täytettävissä millä tahansa valmiiksi pureskellulla ajattelulla. Lapset ovat ihmisiä siinä kuin aikuisetkin. Se, ettei lapsille olisi tarjolla heidän kehitystasolleen sopivaa tietokirjallisuutta tai tiedeohjelmia, olisi pimitystä. Lapsi ansaitsee tietoa ja tarvitsee sitä hahmottaakseen maailmaansa.

Muutamat järjestöt ovat ottaneet asiakseen edistää (tai edes ylläpitää) lasten ja nuorten tietokirjallisuutta. Esimerkiksi Suomen tietokirjailijat ry myöntää erillisiä apurahoja lasten ja nuorten tietokirjojen kirjoittamiseen.

Lastenkirjallisuus on varsin aliarvostettua verrattuna aikuisten kirjallisuuteen. Samoin tietokirjallisuus saa esimerkiksi paljon vähemmän julkisuutta ja rahoitusta kuin kaunokirjallisuus. Lasten tietokirjallisuus on siis pahnanpohjimmaisista pohjimmaisin.

Uusista lasten ja nuorten tietokirjoista kannattaa tutustua vaikkapa Jani Kaaron kirjoittamaan ja Väinö Heinosen kuvittamaan Evoluutioon (Avain, 2011).