Lapsi on näytön ääressä monella tapaa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kuopukseni kiukutteli, koska kertolaskut eivät sujuneet. Aiemmin matematiikka oli ollut lapselle aina helppoa, nyt ongelma oli ehkä siinä, että ensimmäistä kertaa myös matematiikassa olisi kannattanut opetella asioita ulkoa.

Kaivoin koulukirjan takasivulta kertotaulut esiin ja käskin lapsen opetella. Hän ei suostunut, kiukuttelu jatkui, enkä itsekään ollut varma, millä tavalla opettelu olisi kannattanut aloittaa. Lopulta keksin etsiä netistä erilaisia kertolaskuja opettavia pelejä. Niihin lapsi suostui – ja alkoi tehdä niitä myös omatoimisesti seuraavina viikkoina.

Olenko huono äiti? Nykyajan lapsiahan syytetään liian paljosta ruudun äärellä istumisesta. Lapset liikkuvat vähemmän kuin ennen, lihovat, passivoituvat ja muuttuvat kärsimättömiksi. Ainakin tällaisia käsityksiä liikkuu paljon keskustelussa. Minäkin ohjasin lapsen koneelle sen sijaan, että olisin kannustanut nimenomaan kirjan pariin oppimaan.

New Scientistin sivuilla oli tärkeä kirjoitus lasten ruutuajasta. Kun puheenaiheena on lasten pelaaminen tai televisionkatselu, liian harvoin eritellään, mitä lapset todella tekevät.

Toimittaja Catherine de Lange muistuttaakin, ettei kaikkea näytön edessä vietettyä aikaa pitäisi missään nimessä summata yhteen.